Служебният здравен министър Асен Меджидиев освободи назначения до конкурс директор

...
Служебният здравен министър Асен Меджидиев освободи назначения до конкурс директор
Коментари Харесай

Служебният здравен министър уволни и. д. шефа на болница `Чирков` - Здраве

Служебният здравен министър Асен Меджидиев освободи назначения до конкурс шеф на УМБАЛ " Проф. доктор Александър Чирков ” проф. Николай Димитров, оповестиха от Министерство на здравеопазването. Причините са влошената работна атмосфера в болничното заведение и установени нарушавания в организацията на лечебната активност, както и основаване на заплаха от пораждане на обилни вреди за лечебното заведение и личния състав, прецизират от министерството.

Проф. доктор Николай Димитров бе назначен на 18 юли 2022 година до осъществяване на конкурс по Закона за обществените предприятия. Конкурсът бе разгласен на 2 септември като претендентите могат да подават концепциите си за ръководство до 20 септември.

До освобождението на проф. Димитров, броени дни преди осъществяване на състезанието, се стигна след осъществена инспекция на 22 август от Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ) и след поредност от уволнения на чиновници и одобрени фрагменти на лечебното заведение.

Проверката на СРЗИ установи настаняване на пациенти в новоизграденото крило на лечебното заведение без координиране с способените институции и без да са взети ограничения за тяхната сигурност. Действията на изпълнителния шеф са в нарушаване на закона и крият сериозен риск за живота и здравето на пациентите, настанени в новопостроения блок, показват от Министерство на здравеопазването.

Освен проблемите, установени в инспекцията на специалистите на СРЗИ, в здравното министерство са постъпили и серия от сигнали за непозволени уволнения на потвърдени и одобрени фрагменти на кардиологичната болница. Уволненията са осъществени от проф. Николай Димитров и са направени без предупреждение. С някои чиновници правните отношения са били прекъснати, до момента в който са били в отпуск по болест.

До приключването на състезанието за избор на нов изпълнителен шеф длъжността ще бъде поета от проф. доктор Валентин Говедарски, който до момента е изпълнявал длъжността шеф на Клиниката по съдова хирургия и чийто професионален стаж напълно е обвързван с болничното заведение.

В края на юли с решение на Министерския съвет болничното заведение бе преименувана от УМБАЛ " Св. Екатерина " на името на проф. Александър Чирков. По този метод е почетен приносът на проф. Чирков за основаването на българската школа в кардиохирургията и кардиологията. През май 1986 година в болничното заведение е направена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа, а през 1994 година е основана Катедра по сърдечно-съдова хирургия, чийто началник е проф. Чирков.

Вчера на свое съвещание Министерски съвет реши да се провиснал 30 000 000 лева, с които да се обезпечи здравна техника и инсталация за стартиране в деяние на разширението на УМБАЛ " Проф. доктор Александър Чирков “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР