Служебният вицепремир Деница Златева е освободила от финансова отговорност бившия

...
Служебният вицепремир Деница Златева е освободила от финансова отговорност бившия
Коментари Харесай

Служебният министър Деница Златева е освободила от финансова отговорност Боршош

Служебният вицепремир Деница Златева е освободила от финансова отговорност някогашния шеф на НДК Мирослав Боршош и другите двама членове на УС на НДК и е приела доклада им за 2016 година

Това сподели министърът на културата Боил Банов по време чуването му на съвещанието на Комисията за НДК, която се организира през днешния ден и на която доклад за положението на НДК, публичните поръчки и проблема Мирослав Боршош трябваше да отговорят четирима министри.

Министрите бяха трима - вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на европредседателството Лиляна Павлова, министърът на културата Боил Банов, а четвъртият - служебният министър на европредседателството Деница Златева не пристигна, защото е изпратила писмо до комисията, че е в командировка. 

По време на докладите Банов заяви - 2 май 2017 година служебният министър Деница Златева е освободила от отговорност Боршош, преди да завърши работата на служебния кабинет. „ Това е реалност. Как ще го тълкувате оставям на вас “, добави Банов. Той посочи, че разрешението за подписване на спомагателни контракти по строително-монтажните работи и контракт за техника се прави още веднъж по времето на Деница Златева. " 4-те млн. лева разноски, които не са по строително-монтажните работи, а по други действия - още веднъж по времето на Деница Златева е направено предложение от работна комисия да бъдат приети като част от строителните действия ", добави Банов. 

Министърът на културата разясни и до каква степен са ремонтите - 60%. „ Да, спрени са дейностите по трите неща, които би трябвало да се актуват и за което се изисква позволение за градеж, които скоро ще бъдат получени “, сподели той. 

Това бяха новините от министър Банов, а Лиляна Павлова разкри загубите и докладите. 

Одитът на трите публични поръчки за НДК сочи, че има нарушавания в процедурата и незаконосъобразни дейности, отсече Павлова. 

Четири инспекции са направени в НДК. За първите 5 месеца на тази година насъбраната загуба на НДК беше над 3 млн. лева Министър Павлова изясни, че в комерсиалното сдружение има последна наклонност на загуби. Тя уточни, че и изискала настоящия бизнес проект, капиталовия проект, оздравителния проект на сдружението и разпоредбите на работата на Съвета на шефовете. „ До датата, в която бях принципал на сдружението, такива документи не ми бяха предоставени “, съобщи Павлова. По думите ѝ вторият пакет с проблеми, които е идентифицирала в НДК, са били във връзка с самите публични поръчки.

" Докладът включва два съставния елемент във връзка с финансовото положение на сдружението, само че не приключва със изводи и констатации, тъй като НДК не е предоставило нужните документи “, изясни Павлова. Тя уточни, че

Одитът на извършените три публични поръчки – за избор на планиране и строително-монтажни действия, избор на реализатор за техника за озвучаване и преводи и за контрол на осъществените строително-монтажни работи е приключил с констатации, че има нарушавания.

По отношение на контракта за планиране и ремонт на постройката е открито забавяне в планувания график. Имало и други притеснителни обстоятелства. „ 7 месеца след подписване на контракта за планиране и строителство не е налице утвърден работен план във връзка с нужните ремонтни действия. Освен липса на работен план и позволение за градеж, настоящият ремонт е бил осъществен седем месеца без съществуване на инвеститорски екип и надзор “, уточни Павлова.

По думите ѝ изпълнителният шеф на НДК е желал нарастване на цената на договорите и възлагане на спомагателни действия до 50% от цената на двата контракта. А мотивът за освобождението на изпълнителния шеф на НДК - Мирослав Боршош е отказвал да извършва функционалностите си. 

А в края на речта си Лиляна Павлова увери - отнето председателство няма, по тази причина и няма по какъв начин да бъде отнето председателството на България на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година поради " цялостната каша " в НДК.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР