Служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще сезира прокуратурата за изнасянето

...
Служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще сезира прокуратурата за изнасянето
Коментари Харесай

Рашков сезира прокурор за изнесените СРС-та

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще сезира прокуратурата за изнасянето на СРС от страна основния прокурор Иван Гешев . Заявката си той направи от трибуната на Народното събрание.

По думите му, в Наказателния кодекс оповестението на сведения, събрани със СРС, е инкриминарано . Той посочи, че ще сезира прокуратурата с тази част от сигнала, импортиран във Висш съдебен съвет , която касае тези дейности на основния прокурор. Вчера Висш съдебен съвет отклони процедурата, импортирана от правосъдния министър, по премахване на основния прокурор с мнение да не се преглежда всъщност. Един от претекстовете бе точно закононарушението по изнасяне на информация от СРС-та .

Подобен случай имаме и във връзка с подслушването на жители. Тези мероприятия са свързани с един обвинен. Там били изнесени данни, събрани със СРС от диалози на този обвинен с един някогашен народен представител и един публицист. Рашков засяга направените обществени от прокуратурата записи на Васил Божков .

" Другата седмица ще питате подслушвани ли са публицисти и аз ще кажа - да. Никой няма право да издава сходна информация обществено , тъй като визира ползите на тези жители, които нямат безспорна никаква връзка с каквото и да било закононарушение ", акцентира Бойко Рашков.

Той уточни, че до момента нито един прокурор не е показал кураж да образува такова произвеждане , макар че Конституционният съд е обяснил, че всеки прокурор у нас има право да стартира такова наказателно произвеждане.

Рашков изясни, че е подготвил разбор за това за какво е било поискано предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев . Това не е политически документ, а е квалифициран предходната година и е предшестван от сигнали, които са изпращани от професионални организации, посочи министърът. На тези сигнали Висш съдебен съвет не е обърнал никакво внимание, а в този момент, когато същите тези сигнали сформират част и детайл от този материал, се сподели, че те са с изтекли периоди , уточни Рашков.

Такива данни не могат свободно да се изнасят в общественото пространство, а по закон могат да се употребяват само и единствено за потребностите на наказателното произвеждане и за запазване на националната сигурност, посочи Рашков.

Въпреки това са разгласени обществено и по гледище на основния прокурор , който също така направил и искане към Конституционния съд да се отговори на това има или няма имунитет президентът, подсети министърът. Целта е това, което Гешев приел от някогашния министър председател (Бойко Борисов - б.р.) - борба и прилепяне на президента , по думите на Рашков.

В правосъдната процедура има случаи на наказание на разположение тъкмо за такова закононарушение , открои министърът. Каква е била задачата на Иван Гешев, като не е извършил закона, само че е разгласил материала, с цел да могат всички да го прочетат. По същия метод било процедирано освен във връзка с президента с политическото компрометиране на президента.
 Янаки Стоилов пита Конституционен съд по какъв начин Висш съдебен съвет би трябвало да работи с другите институции Обновена
Янаки Стоилов пита Конституционен съд по какъв начин Висш съдебен съвет би трябвало да работи с другите институции

Няма степенност в санкционирането на представителите на висшата правосъдна власт

Нека пристигна различен основен прокурор, който най-малко ще съблюдава закона, настоя Рашков.

Служебният вътрешен министър изясни, че при съхраняването на материалите и СРС-тата не може да се извърши никаква инспекция . Нашата инспекция не може да продължи натам, тъй като има самостоятелна правосъдна власт и разделяне на управляващите, само че няко й би трябвало да управлява прокуратурата , настоя Бойко Рашков.

Той е уверен, че се съхраняват материали, които в миналото могат да послужат на държавното упрекнати е. Нещо, което е трябвало да бъде унищожено, е съхранено , уточни той. Прокуратурата е затворена институция, тя се самоконтролира и констатациите й са, че няма никакви нарушавания. Това е нашата прокуратура, не знам докога ще продължи, само че е по този начин за момента - безконтролна , като се стартира от главата, та до долу, посочи Бойко Рашков.

Нашият основен прокурор направил едно изявление в медия, в което не признава разделянето на управляващите. Представяте ли си какъв основен прокурор имаме , запита Рашков. Ако един основен прокурор не признава правилото за разделяне на управляващите, какво прави там, недоумява министърът.

Той упрекна Иван Гешев, че е нарушил Кодекса и за етично държание на българските магистрати.

По думите му: Досегаем е основният прокурор у нас - юридически, само че недостижим е нашият основен прокурор - в действителност .

Ние нямаме упования към този състав на Висш съдебен съвет, че той ще потърси отговорност на Иван Стоименов Гешев в нито една догадка, сподели Рашков.

Той подсети лозунгите, които се издигат против Гешев: " Гешев е срам " и " Вън мафията ". Тези реакции на жителите имат ли някакво значение за оценка на Гешев като основен прокурор или не, запита Рашков.

Припомняме, през вчерашния ден - 22 юли 2021 година след близо 7 часа диспути Висшият правосъден съвет откри за непозволена самата, като гласоподава да я остави " без разглеждане ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР