Служебният премиер няма да се откаже от номинациите на Даниел

...
Служебният премиер няма да се откаже от номинациите на Даниел
Коментари Харесай

Главчев: Ако президентът не се съобрази с моите предложения, отговорността остава у него

Служебният министър председател няма да се откаже от номинациите на Даниел Митов отпред на Министерство на външните работи и Георги Тахов - на земеделското министерство
Ако президентът не се съобрази с моите оферти, отговорността за това остава у него, съобщи служебният министър председател Димитър Главчев пред публицисти в Брюксел, където взе участие в изключителното съвещание на Европейския съвет. Това е първото му публично посещаване отвън страната, откогато служебният кабинет встъпи в служба.

Той даде да се разбере, че няма желание да се отхвърля от към този момент препоръчаните от него за нови служебни министри и държи Даниел Митов да застане отпред на Външно министерство, а Георги Тахов да оглави министерството на земеделието и храните.

" Отговорността за министрите до момента е напълно моя. Ако има някакви други визии, този, който осуети препоръчаните министри, той ще понесе отговорността. Ако не се случат предложенията, които аз върша, тогава различен поема отговорност ", съобщи той.

В отговор на въпроса дали е склонен, че зам.-председател на партия, какъвто е Митов на ГЕРБ, не би трябвало да става длъжностен министър, Главчев отговори: " Няма да разясня изявления, разнообразни от моите. Очевидно не мисля по този начин, откакто върша това предложение ".

" Имам оферти, чакам решението на президента. Ако не се съобрази с моите оферти, отговорността за това остава у него ", повтори служебният министър-председател. 

" Готов съм на разговор с президента, какъвто съм провеждал и до момента ", въпреки всичко посочи Главчев. 

Той още веднъж, както и през вчерашния ден, не отговори на въпроса дали ще отиде в петък на " Дондуков " 2 на среща при Румен Радев, на която президентът разгласи, че ще го предложения, с цел да обсъдят номинациите и рокадите. Те не бяха утвърдени от президента, който подлага на критика очебийно изключително кандидатурата на зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, който е номиниран от служебния министър председател за външен министър. 

" Не може заместник-председател на политическа партия да е външен министър в длъжностен кабинет ", безапелационен беше през вчерашния ден Румен Радев.

Президентът обоснова поисканата среща със служебния министър председател с аргумента, че желае да чуе " действителните претекстове, които накараха господин Главчев по този начин стремително, без да е работил с тези хора, без да ги познава, внезапно да си сменя мнението ". И изрази вяра Главчев да си дава сметка за вредите върху кабинета и въобще върху цялостното доверие върху изборния развой, " когато той стремително извършва щенията на своя партиен шеф ". Президентът подсети още, че когато той е отговарял за служебните държавни управления, партиите " не можеха и за си помислят за сходно вмешателство ".

В отговор на президента нощес още веднъж от Брюксел Димитър Главчев съобщи, че номинациите на двамата нови служебни министри са напълно негови и са били направени преди апела на Бойко Борисов от партийното заседание на ГЕРБ. Служебният министър председател добави, че Румен Радев е осведомен с този факт, защото двамата са коментирали предложенията на Главчев.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР