Служебният премиер нанасял щети върху кабинета, като изпълнявал светкавично щенията

...
Служебният премиер нанасял щети върху кабинета, като изпълнявал светкавично щенията
Коментари Харесай

Радев отказа да назначи Даниел Митов за външен министър, вика Главчев на среща

Служебният министър председател нанасял вреди върху кабинета, като изпълнявал стремително " щенията на своя партиен шеф "

Президентът Румен Радев даде да се разбере, че няма да назначи Даниел Митов за външен министър. Причината е, че той е блестящо политическо лице – зам.-председател на ГЕРБ.  Радев кани на среща в петък служебния министър председател Димитър Главчев.

Държавният глава чака пояснение и за настояването за отстраняването на земеделския министър Кирил Вътев . Според него желанието за промяна на двама от служебните министри единствено в границите на седмица след назначението им е следващо доказателство за неуспеха на конституционната промяна. 

" Вече виждате по какъв начин от партийни събрания се раздават разпоредби, по какъв начин се заплашва министър-председателят и аз доста се надявам господин Главчев да си дава сметка за вредите върху кабинета и въобще върху цялостното доверие върху изборния развой, когато той стремително извършва щенията на своя партиен шеф. Когато аз отговарях за служебните държавни управления, партиите не можеха и да си помислят за сходно вмешателство. За външния министър стана ясно от кое място идва заръката, само че кой поръча промяната и на земеделския, който господин Главчев персонално показа за оставане в служебния кабинет в дух на последователност и като потвърден мениджърски опит в региона. И съгласно вас не е ли необичайно министър-председателят да си сменя през ден мнението и обикновено ли е въобще през ден да сменяме по министър? Така объркваме и обществото, и бизнеса, и сътрудниците ", сподели президентът. 

" Аз към този момент заявих, че няма да се греша в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, само че и ще упорствам и той да си съблюдава обещанието, което даде пред мен и пред обществото - че ще предложи кабинет, равноотдалечен от всички партии " , добави Румен Радев. " И по тази причина в петък ще поканя господин Главчев да обсъдим неговите оферти, които не може да включват заместник-председатели на политически партии. "

След въпрос дали и промяната на земеделския министър Кирил Вътев е част от този диалог, президентът сподели: " Разбира се. Аз желая да чуя действителните претекстове, които накараха господин Главчев по този начин стремително, без да е работил с тези хора и без да ги познава, внезапно да си смени мнението. "

По мотив апелите на Българска социалистическа партия да смени премиера Димитър Главчев, Румен Радев съобщи, че негов ангажимент е да не се допусне конституционна и управническа рецесия " макар неуместните промени в Конституцията ". 

По думите му избор на съмнение против служебното държавно управление е неосъществим " в юридически смисъл ", каквото мнение са изразили конституционалисти. Припомняме, че екстравагантното предложение за подобен избор през днешния ден бе обявен от Българска социалистическа партия. Според лидерката на партията Корнелия Нинова то се подкрепяло и от " Възраждане ". 

Ако въпреки всичко Димитър Главчев упорства за двете министерски промени, по какъв начин ще реагира президентът?

" Той има правото да упорства, аз имам правото да имам въпреки всичко някаква отговорност за опазване на политическо благовъзпитание в този кабинет. Досега аз в мой длъжностен кабинет не съм назначавал заместник-председател на политическа партия " , отсече Румен Радев. 

Според него това няма никакво отношение с външнополитическия курс на страната. 

" Имаме десетки, голям брой прелестни дипломати с всички качества да бъдат министри, тъй че постоянно може да се откри заслужен външен министър, който да отстоява външнополитическия курс на България и нашия блян към пълноценна европейска интеграция ", сподели президентът след репортерски въпрос. 

Припомняме, че в петък Димитър Главчев изиска промяната на външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов след рецензия от страна на ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов. 

В началото на тази седмица служебният министър председател предложи президентът да направи още една кадрова промяна в Министерския съвет - земеделският министър Кирил Вътев да бъде сменен от Георги Тахов. 

Гледайте тук:





 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР