Служебният премиер , който тази сутрин изпрати на президента писмо

...
Служебният премиер , който тази сутрин изпрати на президента писмо
Коментари Харесай

Главчев - вторият в най-новата ни история, който едновременно е служебен премиер и външен министър

Служебният министър председател, който тази заран изпрати на президента писмо с искане да бъде назначен и на поста на министър на външните работи, а по-късно президентът издаде декрет, ще бъде вторият длъжностен министър председател и длъжностен министър на външните работи в най-новата политическа история на България.

В първото въобще в историята на страната ни служебно държавно управление - това с премиер Ренета Инджова (управлявало от 17 октомври 1994 до 25 януари 1995 г.), постът на министър председател не се съчетава с този на служебния министър на външните работи. Тогава изцяло безпартийният Иван Станчов заема поста за времето на служебния кабинет.

Във второто служебно държавно управление - на Стефан Софиянски  Стефан Софиянски Стефан е наследник на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра, управлявало от 12 февруари 1997 до 21 май 1997 година, министър председателят и министърът на външните работи също са разнообразни. Тогава длъжностен външен министър е Стоян Сталев, също безпартиен.

В третото служебно държавно управление под управлението на Марин Райков  Марин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май, назначено след подадената оставка на кабинета „ Борисов “ в отговор на антимонополните митинги в страната и след провалените 3 опита за сформиране на държавно управление, се вкарва практиката на съчетаване на поста на служебния министър председател и на служебния министър на външните работи. В кабинета " Райков ", управлявал страната от 13 март 2013 до 29 май 2013 година, за министър на външните работи е назначен също Марин Райков  Марин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май.

Следва служебното държавно управление на Георги Близнашки  Георги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 година в с. Скравена, Софийска, където практиката министър председателят да е и външен министър, е прекъсната. Кабинетът на Близнашки ръководи от 6 август 2014 до 7 ноември 2014 година, като там за длъжностен външен министър е назначен Даниел Митов  Даниел Митов Даниел Митов е роден на 4 декември 1977 година в град София. Завършва СУ „ Климент Охридски “,, тогава от " Движение " България на жителите ".

Правителството на Огнян Герджиков е деветдесет и петото държавно управление на Република България, и пето служебно в историята на страната ни. То е назначено на 27 януари 2017 година от президента, и ръководи до 4 май 2017 година В него външен министър е Ради Найденов  Ради Найденов Ради Найденов е длъжностен министър на външните работи в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е.

Първото служебно държавно управление на Стефан Янев е и шестото служебно. То е назначено от президента и работи в интервала 12 май – 16 септември 2021 година, като на 14 септември 2021 година става най-продължително управлявалото служебно държавно управление в българската история, надминавайки продължителността на това на свещеник Климент през 1879 – 1880 година. В него министър председателят също не е министър на външните работи - на поста в Министерство на външните работи е назначен безпартийният.

Във втория кабинет на, още веднъж е назначен като длъжностен външен министър. Второто служебно държавно управление на Янев работи от 16 септември 2021 година до 13 декември 2021 година, назначено от президента.

Първото служебно държавно управление на Гълъб Донев е стотното държавно управление на Република България и осмото служебно след 1990 година То е назначено на 2 август 2022 година с декрет № 215 на президента и е най-дълго управлявалото служебно държавно управление (185 дни). На 3 февруари 2023 година с е необуздано от президента. В него поста на длъжностен министър на външните работи заема Николай Милков  Николай Милков Николай Милков е роден на 10 декември 1957 година в София.   Завършил е Френската гимназия в София,.

Милков продължава работата си отпред на Министерство на външните работи и във второто служебно държавно управление на Гълъб Донев  Гълъб Донев Гълъб Донев е роден през 1967 година в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. (и девето служебно в най-новата история на страната). То ръководи от 3 февруари 2023 до 6 юни 2023 година

Така в 10-ото служебно държавно управление в историята на страната - на , назначено от президента, служебният министър председател ще заема и поста на външен министър.

Иначе, в международната история - не в служебни, а в постоянни кабинети, единствено в три страни по света - Фиджи, Самоа и Катар, постът на премиера и този на външния министър, се заемат от един и същи човек, осведоми Българска национална телевизия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР