Служебният премиер Гълъб Донев проведе среща с изпълнителния заместник-председател на

...
Служебният премиер Гълъб Донев проведе среща с изпълнителния заместник-председател на
Коментари Харесай

Домбровскис след среща с Донев: Забавянето за еврозоната не трябва да обезкуражава България

Служебният министър председател Гълъб Донев организира среща с изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия, отговарящ за стопанската система в полза на хората Валдис Домбровскис. На конференция в Министерския съвет министър-председателят посочи, че двамата са разискали значими въпроси, свързани с пътя на България за участие в еврозоната, съобщи NOVA.

„ Нашият фокус беше върху присъединението на България към еврозоната. Искам да подчертая, че Европейска комисия ще продължи да поддържа работата на държавното управление и да работи тясно с българските управляващи, с цел да подсигурява, че тази работа ще докара до триумф и България ще може да влезе в еврозоната ”, уточни Валдис Домбровскис.

Домбровскис още веднъж изрази вяра, че страната ни ще успее да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 година, както първо разгласи в ефира на NOVA. „ Междувременно, България ще би трябвало да отговори на всички критерии от Маастрихт, освен за инфлацията. Трябва да се изпълнят уговорките, свързани с интервала след ERM II ”, добави той.

„ Забавянето не би трябвало да обезкуражава България. Еврото носи изгоди за стопанската система и за жителите. По този метод страната ще попадне в центъра на европейския план и се надяваме, че ще има триумф ”, уточни още изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия.

Домбровскис съобщи, че единственият проблем пред България е инфлацията. „ Това е взаимна оценка както на българските управляващи, по този начин и на специалистите от Европейска комисия. Този аршин не се извършва, даже сте надалеч от задачата. Възможно е присъединение на 1 януари 2025 година Датата обаче не е значима, би трябвало да се изпълнят критериите ”, уточни той.

Изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия акцентира, че страната ни би трябвало да подсигурява, че всички закони са признати, „ тъй като въз основата на този детайл страните ще правят оценка, когато се взема решение дали България да бъде поканена да стане част от еврозоната ”.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР