Служебният премиер Гълъб Донев обяви пакет от мерки, целящи разкриване

...
Служебният премиер Гълъб Донев обяви пакет от мерки, целящи разкриване
Коментари Харесай

Експерт по Дарик: Мерките на Донев за нелоялните търговски практики са популизъм

Служебният министър председател Гълъб Донев разгласи пакет от ограничения, целящи откриване и преустановяване на нелоялните търговски практики, които водят до повишение на цените на производителя през дистрибуторас сред 20, 30 %. Сред концепциите на кабинета са законодателни промени, които да преборят тези практики. Не стана съвсам ясно от кого и към кого ще бъдат отправени тези оферти при неналичието на настоящ парламент. Борбата със спекулата и с инфлацията се разиграва на фона на все по-остро опълчване на последователите и съперниците на приемането на еврото в България. Темата разясняват Любомир Дацов - някогашен зам. министър на финанситеи Димитър Вучев – стопански финансов специалист и публицист в предаването " Дребният шрифт " по Дарик радио.

" Притеснявам се че никакъв от позиция на самите цени и вкарването на по-голяма бистрота и преодоляването на инфлацията. За страдание има и един мощно негативен аспект и той е обвързван с това, че част от министрите си разрешиха коменатри и изтъкване с пръст на някакви хора за които нямат доводи, че се държат неточно. Но пък от позиция на това, което предстои- влизане в еврозоната и всички тези неща в идващите няколко месеца, точно огромните търговски вериги са главен сътрудник на държавното управление в този развой. Те ще изнесат огромната тежест ", безапелационен е Дацов.

" Тези ограничения няма да работят, тъй като не по този начин се бори инфлация. Те действително бягат от това да борят инфлацията, тъй като при битката с инфлацията би трябвало да бъде затегнато, а не подтиквано търсенето ", добави Вучев.

" То и постоянно държавно управление със законодателна самодейност нищо не може да напарви. Когато огромните магазини работят с по- ниски цени от дребните магазинчета, очевидно е, че крайните търговци не са отговорни за обстановката. Ако има някакъв проблем, той се намира първоначално или по средата на веригата ", разяснява Дацов.

" Ние преглеждаме казуса по-повърхностно, от позиция на финалния резултат - цените в магазините. Големият проблем е, че в действителност такава е политиката на света във връзка с централните банки. Така взеха решение огромните мозъци да борят рецесията. Големият въпрос е за какво инфлацията у нас е по-голяма в сравнение с в други страни ", сподели Вучев.

" Тези ограничения са автореклама и може би,ако въобще бихме тръгнали да мислим за такива ограничения, не е в този момент момента. Инфлацията явно потегли надолу. Категорично ограниченията в този им тип няма да сработят. Единственият метод да имаме намаляване на цените е по-сериознаконкуренция, само че това е муден развой ", добави специалистът.

" Политиците разпалват омраза във време, когато имаме потребност от партньорство ", заключи Дацов.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР