Служебният премиер Гълъб Донев и финансовата министърка Росица Велкова няма

...
Служебният премиер Гълъб Донев и финансовата министърка Росица Велкова няма
Коментари Харесай

Гълъб Донев и финансовата министърка отказаха да отидат в парламента, ще следят заседанието от разстояние

Служебният министър председател Гълъб Донев и финансовата министърка Росица Велкова няма да се явят в Народното събрание и през днешния ден, както желаеха от „ Промяната “. Декларацията на Политическа партия, с която кабинетът на президента да бъде длъжен да внесе нов бюджет, бе подкрепена от Българска социалистическа партия, Демократична България и „ Възраждане “ и мина. После от Политическа партия настояха и министър председателят персонално да се яви, когато се разяснява за какво не си изпълнявал отговорностите.

Бе дадена отмора, през която зам.-председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ да им се обади и да ги предложения.

Донев и Велкова обаче нямало да дойдат, а ще наблюдават съвещанието от разстояние, стана ясно при възобновяване на съвещанието на депутатите. Вчера Народно събрание одобри на първо четене удължение на тазгодишния бюджет, вместо внасянето на нов, като Донев настоя, че това е работа за идващ постоянен кабинет. Така минимални заплати, пенсии и обществени заплащания остават замразени най-малко до март следващата година, а евентуално и по-дълго.

Министерският съвет дотам се е самозабравил, че даже не пристигнаха на съвещанието. Смятат, че това страната да има постоянен бюджет, е пожелателно. Трябва да има бюджет и да подсигурим стабилността на страната за идната година, разгласи някогашният финансов министър и вицепремиер Асен Василев.

За мен беше извънредно неуместно да гласуваме заявления дали служебното държавно управление си извършва отговорностите или не. Кабинетът е решил, че е над конституцията и по този метод се изправяме пред казус. Абсурдно е което и да било държавно управление да не извършва конституционните си отговорности. В историята това е първото държавно управление, което отхвърля да внесе бюджет, разгласи пък депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

Няма по какъв начин да се съгласим с удължение на индикаторите от тази година. Ковид, инфлация, компаниите търсят нови доставки, безценен превоз, безработица, война в Украйна – няма по какъв начин да продължаваме с този бюджет за последваща година, уточни той.

След това прочете от трибуната индикаторите, които кабинетът е дал на всеки различен, само че не и на българския парламент.

Велкова не е изпратила индикаторите на народните представители, те бяха огласени в разнообразни изявленията, само че до нас не доближиха, изясни Гечев.

Кабинетът ни предлага да замразим директните задграничните вложения. Тук е заложена бедност, закъснение на България по всички индикатори. Може да разреши да се влачим на дъното и ще сложи стопанската система на страната ни на доста ниско равнище, продължи той. И също прикани настоятелно да се яви служебният министър председател Гълъб Донев.

Дебатите по тематиката лишиха цялата заран. Утре за дефинитивно приемане би трябвало да влязат промените в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР