Служебният премиер Димитър Главчев отправи нов задочен призив към президента

...
Служебният премиер Димитър Главчев отправи нов задочен призив към президента
Коментари Харесай

Главчев: Ако Радев не се съобрази с моите номинации, той ще носи отговорност

Служебният министър председател Димитър Главчев насочи нов неприсъствен апел към президента Румен Радев да подпише назначенията на Даниел Митов и Георги Тахов за министри, откакто в сряда Радев категорично отхвърли да го поддържа.

" Отговорността за министрите, които предлагам, е напълно моя. Ако има други визии по въпроса, този, който осуети назначенията, ще би трябвало да носи отговорност ", сподели Главчев пред публицисти в Брюксел, където втори ден продължава срещата на Европейския съвет.

Той отхвърли да разяснява забележката на Радев, че няма да се съгласи с избор на външен министър, който е и зам.-председател на партия преди изборите - в тази ситуация Даниел Митов (ГЕРБ). Вместо това Главчев три пъти повтори първичната си позиция:

" Към момента по Конституция отговорността е на служебния министър-председател. Всички бягат от отговорност, аз съм я поел, взимайки мандата. Ако не се случат предложенията, които аз върша, тогава различен поема отговорност. Президентът би трябвало да поеме отговорност, в случай че не се съобрази с предложенията ми ", сподели той.

Още на 15 април Димитър Главчев разгласи, че желае промяната на Стефан Димитров като външен министър поради " нуждата от навременна и виновна съгласуваност и връзка сред членовете на кабинета, от една страна, както и със съдружниците и сътрудниците от друга ".

Решението му обаче беше оповестено чак откакто ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов обществено се закани на Главчев, че в случай че не в профил Димитров, " няма да има никаква поддръжка ", а в случай че откаже да се съобрази, " ще направи по този начин, че да се съобрази след това ".

Главчев се опита да се разграничи от Борисов няколко дни по-късно, само че фактът, че избра член на партийното управление на ГЕРБ за правоприемник на Стефан Димитров, още повече усложни позицията му.

В сряда Румен Радев употребява тъкмо зам.-председателския пост на Даниел Митов в ГЕРБ, с цел да откаже назначението му.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР