Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че ще

...
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че ще
Коментари Харесай

Рашков сезира прокуратурата срещу Гешев за разгласяване на СРС

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков разгласи, че ще сезира прокуратурата за дейностите на Иван Гешев, с чието предписание на уеб страницата на държавното обвиняване бяха оповестени данни, събрани със специфични разследващи средства. Това заяви самият той по време на чуването си в Народното събрание.

" След назначението на Иван Гешев се натрупаха голям брой факти за нарушавания. Ще обърна внимание на свободното изнасяне на данни от СРС. На юристите е известно, че такива данни не могат да се изнасят в общественото пространство. Те могат само и единствено да се употребяват за потребностите на наказателното произвеждане. А законът споделя, че лицата на които са станали известни тези обстоятелства, са длъжни да не ги разгласяват. А те са разгласени по предписание на основния прокурор ", уточни Рашков.

По негови думи информацията от прилагани СРС се употребява само за задачите на наказателното произвеждане за делата, които се водят в прокуратурата. За сметка на това задачата на Иван Гешев е била да нападна президента, без процесуална цел. Рашков цитира и член 145 от Наказателния кодекс, който инкриминира такова държание - публикуването на СРС.

" В правосъдната процедура вече има наказано лице тъкмо за такова закононарушение. Следва ли тогава да се образува наказателно произвеждане в този момент. Аз съм надълбоко уверен, че би трябвало. От тогава до в този момент минаха година и половина и нито един прокурор не образува такова произвеждане. Затова след това съвещание ще сезирам прокурор и ще чакам неговото решение. Да забележим дали прокуратурата ще предприеме дейности. Двойните стандарти не са право ", безапелационен е Бойко Рашков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР