Служебният министър на външните работи Светлан Стоев потвърди решимостта на

...
Служебният министър на външните работи Светлан Стоев потвърди решимостта на
Коментари Харесай

България потвърди стремежа си към членство в ОИСР

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев удостовери решимостта на България да стане член на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) пред генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман, оповестиха от пресофиса на държавното управление.

Двамата разговаряха в Париж, в границите на втората част на годишната среща на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз на равнище министри. В срещата участваха и вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на финансите Валери Белчев.

" България изцяло споделя полезностите и правилата , върху които е учредена световната общественост на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и има подготвеност да взе участие интензивно в процеса на постигането на решения по значими тематики в световния дневен ред, допринасяйки за одобряването на правилата и задачите на организацията в районен и интернационален проект. " - съобщи министър Стоев.
 Членството в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Еврозоната и Шенген - национални постижими цели
Членството в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Еврозоната и Шенген - национални постижими цели

За разговор сред бизнеса и политиците упорства ръководителят на АИКБ

Матиас Корман поздрави страната ни за напредъка, реализиран от България в подготовката за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и насърчи страната ни да продължи да подхваща дейни стъпки за все по-пълно използване на стандартите на организацията.

В изявлението си пред министерската среща на Организацията за икономическо сътрудничество и раз по-рано денем генералният секретар на организацията съобщи готовността си да работи за основаване на благоприятни условия за напредване на процеса по присъединение на шестте страни-кандидатки, сред които е и България.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън , в качеството си на ръководител на тазгодишната среща, акцентира при встъпителните си думи поддръжката на Съединени американски щати за укрепването на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, учредена на полезностите на демокрацията, отворената пазарна стопанска система, правовата страна и правата на индивида. По думите му организацията има основна роля за справяне със актуалните провокации - икономическото въстановяване след пандемията, климатичните промени, цифровата промяна, предоляване на неравенствата.

" Всяка страна , споделящя полезностите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и ангажирана с използването на нейните правила и стандарти, която желае да се причисли към организацията, би трябвало да може да извърви пътя към участие . " - уточни Блинкън.
 България е подготвена за Организацията за икономическо сътрудничество и раз, уверен Борисов Обновена
България е подготвена за Организацията за икономическо сътрудничество и раз, уверен Борисов

Той разиска пътя за присъединението със зам.-генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз

В срещата вземат участие министри на външните работи, финансите, стопанската система и търговията от 38-те държави-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и от партньорските страни. Те се включиха в тържествена гала за отбелязване на 60-годишния празник на организацията . По мотив годишнината от страните-членки бе утвърдена и декларация за визията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в бъдещия интервал.

Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще даде опция за още по-активно и очевидно присъединяване на страната ни в световния стопански разговор. Решимостта на България за реализиране на задачата на организацията за стабилно и приобщаващо икономическо развиване и адресиране на новите провокации бе изтъкната и в специфичното изказване на министъра на външните работи, подадено на срещата в Париж. В изказването се акцентира също оставащият мощен политически ангажимент на страната ни да се причисли към Организацията за икономическо сътрудничество и раз в скоро време.

Министерската среща на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз продължава и на следващия ден, 6 октомври 2021 година Заместник министър-председателят Атанас Пеканов и министърът на финансите ще вземат присъединяване в профилирани полемики по въпросите на интернационалното данъчно облагане, търговията, прехода към нулеви излъчвания, цифровизация и създаване на приобщаващо бъдеще.

България декларира публично желанието си за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2007 година , като поредно удостоверява своето желание през годините. Кандидатки за участие са също Аржентина, Бразилия, Перу, Румъния, Хърватия.

Подготовката на страната ни за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз се координира от специфичен непрекъснато настоящ междуведомствен механизъм под управлението на министъра на външните работи, включващ представители на всички отраслови министерства и други институции.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР