Служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че е

...
Служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че е
Коментари Харесай

МВнР: България очаква от САЩ заместващи способности за въоръжените сили

Служебният министър на външните работи Николай Милков заяви, че е разговарял с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън за обезпечаването на заместващи качества за българските въоръжени сили . Милков и Блинкън вземат участие в двудневната среща на външните министри от НАТО в Брюксел.

Говорихме за вероятно обезпечаване на заместващи качества за нашите въоръжени сили поради изтичащ запас на доста от въоръженията, които имаме, разясни Милков пред български публицисти. Той добави, че са били наранени и тематики, свързани с българското присъединяване във формата " Г-7 плюс ", иницииран от Съединени американски щати. По неговите думи Съединени американски щати канят нашата страна като една от страните от Източна Европа, които могат да допринесат за възобновяване и стабилизирането на Украйна. 

Милков заяви, че се приготвя взаимна декларация на страните от НАТО и Украйна на срещата на върха през юли във Вилнюс, в която да се посочат бъдещите стратегически измерения на връзките сред алианса и Киев. Очаква се тази среща да бъде мощен сигнал за поддръжката за Украйна, а и за Русия, която би трябвало да се съобрази с обстоятелството на тези стратегически връзки, уточни той. Всички министри виждат Украйна като предстоящ член на НАТО , добави той. По неговите думи се разискват опциите за приемане на проект за дейности за участието на Украйна в пакта .

Потвърждава се изрично решението от срещата в Букурещ от 2008 година за бъдещо участие на Украйна, уточни министърът. По неговите думи е постижимо Швеция да бъде призната в НАТО до срещата през юли . Той означи, че Унгария е изразила подготвеност да не бъде последната страна, утвърдила шведското участие .

По мотив заличаването с багра надписа с името на Културния клуб " Иван Михайлов " в Битоля Милков разяснява, че явно атмосферата там разрешава това да се случва и съществуват детайли на безотговорност, които благоприятстват сходни дейности. Доколкото ни е известно, дискутират се разновидности на бъдещите текстове, които биха били смяна в Конституцията. Бихме желали да бъдем част от този развой, с цел да може той да върви безпрепятствено. Бихме желали да се консултираме с тях по тези въпроси. В този смисъл разговарях през вчерашния ден малко с министър Буяр Осман, уповавам се те да откликнат, съобщи министърът във връзка идните промени в главния закон на Северна Македония, съобщи Българска телеграфна агенция.

Милков изрази очакване до края на април да поеме поста на непрекъснат представител на България в НАТО . Това е нещо, което бих желал да стане допустимо най-бързо, защото повече от година нямаме непрекъснат представител тук, означи той. Министърът добави, че предходната година постоянното държавно управление в продължение на четири месеца не е изпратило постоянен представител след освобождението на поста. По неговите думи служебните държавни управления са изчакали съставянето на постоянен кабинет за определянето на представител. Не съм предложил своята кандидатура - занесохме в Министерския съвет и при президента осем други разновидността за разискване, измежду които нямаше моето име. Това решение е взето на други равнища, разясни той. Милков дефинира поста като един от най-важните за България сега от дипломатическа позиция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР