Служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров отговори

...
Служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров отговори
Коментари Харесай

Министър Лазаров отговори на обвиненията на БСП за имотите

Служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров отговори на нападките на Българска социалистическа партия, които обявиха, че внасят сигнал в прокуратурата относно дейности на служебния заместител министър-председател по осъществяване на вложения и консумиране на средства по Плана за възобновяване и резистентност на Република България в съставния елемент " Социално включване “. В сигнала се твърди, че дейностите на министъра са нелегално съобразни – нелегално разходване на обществен запас, в тази ситуация на европейски средства за закупуване на парцели. На специфична конференция през днешния ден Лазаров опроверга изказванията на Георги Гьоков от Българска социалистическа партия, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".

" 6 месеца имахме опция да споделим какво сме постигнали с моя екип и целият Министерски съвет. За страдание, днешният мотив е по-различен, нъ пък това е метод да дадем информация за още един план, който не успахме да представим в нашия доклад ", сподели Лазаров. 

Ние, от министерството, поздравяваме БСП за нейната нулева толерантност към проявите на корупция  и корупционни практики. Това напълно съответства и на нашата политика в служебното държавно управление и в Министерски съвет. Сигналът, за който се твърди, че е внесен в прокуратурата, това е един план, основан и одобрен от предходното държавно управление, когато министър е бил Георги Гьоков. Той е одобрен и от Министерски съвет, и от Европейска комисия. Одобрена е освен философията на плана, само че и методът, по който ще се осъществя. Това включва и цитираното закупуване на парцели. Ако г-н Гьоков е бил против реализирането на плана за закупуването на парцели, той  е имал всички инструменти да реагира  към онзи момент, преди одобряването му от Министерски съвет. Но явно, не е реагирал. Ако е бил срещу това, е могъл да предприеме действия за обезпечаване на държавни и общински помещения за реализирането на този план. Проектът демонстрира, че той не е употребявал тази опция,  не е реагирал " уточни министър Лазаров. 

След това той изясни, че в плана, който е утвърден от Европейска комисия става въпрос за основаването на 6 районни фокус точки за стимулиране и развиване на обществени предприятия в регионални центрове в страната. Отчита се и нуждата от съществуването на експертен теоретичен капацитет, с цел да се осъществя. Проектът е доста значим за обществените предприятия, защото ще обезпечи трайна претовареност на хора с увреждания, по този начин, че те да бъдат стопански самостоятелна част от нашето общество. Той е и част от Плана за възобновяване и резистентност на Република България в съставния елемент " Социално включване “, доколкото е условие за второто заплащане към стараната ни.

Срокът е бил краят на 2022 година. Служебното държавно управление е задействал плана незабавно след идването си НА власт, защото е било сложено под риск второто заплащане към България. Затова служебното правителство е задействало дейностите по него незабавно.Служебният министър на труда е изискал от регионалните шефове и от кметовете да дават лист със свободни държавни и общински парцели, с цел да може да се осъществя плана. Такива не са били предоставени. Тогава са се обърнали към организации за недвижими парцели, които да дават тъкмо избрани парцели, отговарящи на редица условия за употребата им. Били са предоставени 35 предложения, само че от тях 22 не са отговаряли на условията на МТСП. 

На тази база останалите 13 парцела са били оценени на пазарна цена от самостоятелен държавен оценител. Измежду тях някои от 13-те не са приели направената оценка и са се отказали. Изразходваният държавен ресул за останалите е бил към 3000000 лв., като са били спестени 2 250 000 лв. от планувания запас. Лазар

Лазар Лазаров изрично отхвърли да е работил своеволно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР