Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев предлага на прокурорската колегия

...
Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев предлага на прокурорската колегия
Коментари Харесай

Втори правосъден министър внесе искане за отстраняване на Гешев

Служебният министър на правораздаването Иван Демерджиев предлага на прокурорската гилдия да образува дисциплинарно произвеждане против основния прокурор Иван Гешев и неговият заместни - Пламена Цветанова поради отвод на държавното обвиняване на два пъти да даде поиската от правосъдното ведомство информация за инцидентното систематизиране на делата,

За предлагането, което е второ подред в последната половин година, оповестиха от Министерството на правораздаването. Отстраняването на Гешев като основен прокурор е една от тематиките, към които бъдещите съдружни сътрудници се сплотиха още при започване на договарянията за държавно управление. И един от водачите на " Продължаваме промяната " и възможен предстоящ министър председател Кирил Петков, и съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов приканиха Гешев да си подаде оставката. В началото на седмица, пред в. " 24 часа " в едно от първите изявленията от доста време насам, основният прокурор съобщи, че щом му желаят оставката, значи си прави работата.

През юли някогашният длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов, който след това влезе в Конституционния съд, също внесе предложение за отстраняването на Гешев поради нарушавания, с които е уязвил престижа на правосъдната власт. Тогава болшинството в правосъдния съвет отхвърли да прегледа настояването. Междувременно пред Конституционния съд е висящо делото, с което се желае пояснение дали правосъдният министър може да желае отстраняването на основния прокурор.

Предложението на Демерджиев е за позволени дисциплинарни нарушавания по член 307, алинея 3, т. 3 и т. 4 Закона за правосъдната власт. Към държавното обвиняване са изпратени две писма - на 20 август 2021 и на 15 септември2021 година, с които се желае информация по отношение на признатите от съответните административни ръководители вътрешно-ведомствени актове, осигуряващи използването на правилото на инцидентния асортимент, както и признатите вътрешни правила за съставяне на правосъдни сформира и екипи за следствие на инцидентен и избран избор.

Подобни писма са изпратени и към ръководителите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Апелативните съдилища, Главния прокурор на Република България, административните ръководители на Върховна административна прокуратура и на Апелативните прокуратури.

" С дейностите и бездействията си, основният прокурор е нарушил условията на т. 8.6 Кодекса за етично държание на българските магистрати, според които магистратът на управителна служба е главен поръчител при одобряване на независимостта на магистратите при вземането на решения и при съблюдаване правилото на инцидентното систематизиране на преписките и делата. Констатираните дисциплинарни нарушавания на разпоредбите на професионалната нравственос по своята същина имат за последица и накърняване престижа на правосъдната власт (дисциплинарно нарушаване по член 307, алинея 3, т. 3 ЗСВ). Министърът на правораздаването предлага още да се образува дисциплинарно произвеждане и против Пламена Цветанова за позволени дисциплинарни нарушавания по член 307, алинея 3, т. 3 и т. 4 от Закон за съдебната власт, като й се наложи съответното на тежестта на нарушаванията дисциплинарно наказване ", пишат още от министерството на правораздаването.
Подробности очаквайте по-късно на.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР