Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков посети

...
Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков посети
Коментари Харесай

Денков: За нас е важен всеки ден в училище

Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков посети Основното учебно заведение " Георги С. Раковски " в ромския квартал на Берковица - " Раковица ", и беседва с учителите, учениците и с деца от квартала, които не посещават занятия.

Проф. Денков бе в дома на семейство с три деца, които би трябвало са в 4-ти, 6-ти и 7-ми клас, само че нито едно от тях не върви на учебно заведение. В двора на къщата той беседва с децата Чоко, Стефчо и Виолета и с техния татко, който описа, че е общ служащ в строителството и самичък изкарва прехраната на фамилията, защото майката е глухоняма и не може да работи. Бащата описа, че не е ходил на учебно заведение и е необразован, неговите родители - също.

Момчетата в фамилията споделиха с министъра, че мечтаят да станат футболисти и от дребни упражняват на стадиона. Министър Денков изясни, че образованието е доста значимо за децата, с цел да могат да намерят работа като пораснат.

Той разяснява, че даже и положителни футболисти след края на кариерата си се захващат с друга работа. Денков напомни, че в случай че отидат в учебно заведение - родителите им незабавно ще стартират да получават детски надбавки, а децата ще имат безвъзмездна закуска и таблети, и им даде обещание и нови раници.

На брифинг пред входа на учебното заведение министър Денков съобщи, че е доста значимо да се прекъсне този неприятен цикъл, в който бащата и майката на децата, а също и бабата и дядото, не са посещавали учебно заведение.

" В такива фамилии считат учебното заведение за излишно, и просветителното министерство, с всички сили и екипи от учебните заведения, се пробва да убеди тези хора в противоположното. От началото на новата образователна година единствено в област Монтана в учебно заведение са върнати към 100 деца, отпаднали по разнообразни аргументи ", разгласи проф. Денков.

От Регионалното ръководство на образованието в Монтана оповестиха, че към 2400 деца в област Монтана през последната година са отпътували в чужбина с родителите си, като някои от тях след това са се върнали да учат по родните си места, а други - не.

Проф. Денков даде добра оценка за работата на учителите в учебно заведение " Георги С. Раковски " в Берковица. Той похвали и българските учители за положителната работа по време на пандемията и насилственото онлайнобучение на децата.

Министърът съобщи: " За нас е значим всеки ден в учебно заведение, тъй като външното оценяване в края на предходната образователна година сподели, че има закъснение по време на стоенето в къщи ".

Николай Денков заяви, че все още под карантина са 1,27 на 100 от учителите и 1,39 на 100 от учениците в страната. В област Монтана карантинираните са повече - към 2,7 на 100 от учителите и учениците.

" Регионалните здравни инспекции по места могат да наложат спомагателни ограничаващи ограничения, в това число и прекосяване на онлайнобучение за учениците. За нас е ясно, че през идващите 30-40 дни епидемиологичната конюнктура няма да е спокойна, само че е и значим всеки ден на децата в учебно заведение ", разгласи министърът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР