Служебният министър на образованието акад. Николай Денков, който се очаква

...
Служебният министър на образованието акад. Николай Денков, който се очаква
Коментари Харесай

Продължаваме промяната предлага училищата да се финансират по нова формула от 2024 г.

Служебният министър на образованието акад. Николай Денков, който се чака да бъде номинацията на " Продължаваме промяната " за присъединяване в постоянното държавно управление, желае да вкара финансиране на учебните заведения съгласно качеството от 2024 година Дотогава би трябвало да стартира да действа " оценка на добавената стойност " на всяко съответно учебно заведение съгласно методология, препоръчана от Световната банка.

" Това ще отстрани терминът " елитно " учебно заведение в настоящето му схващане ", сподели Денков по време на съдружните договаряния с Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Демократична България " в бранш " Образование ".

Неговата концепция е посредством математически формули всяко учебно заведение да се прави оценка за това какъв брой е асъдействало за просветителните резултати на своите възпитаници. Така, в случай че едно учебно заведение работи в далечен регион и има по-проблемни възпитаници, то няма да бъде ощетено, а ще бъде оценено съгласно напредъка на възпитаниците му в по-трудната среда.
За задачата ще има национално стандартизирано външно оценяване преди всеки учебен стадий и ще се следи какви са резултатите на всяко учебно заведение по отношение на междинното равнище на децата преди и след постъпването в съответния учебен стадий (1 клас, 4 клас, 7 клас и т. н.).

Според Николай Денков е реалистично учебните заведения да получават финансиране по отношение на новата оценка от 2024 година

Намаляване на учебниците

" ИТН " предложи учебниците да бъдат понижени до два по предмет във всеки клас, до момента в който Българска социалистическа партия разви остарялата концепция на Корнелия Нинова за един учебник по предмет. Левицата разгласи, че е подготвена на еластичност и ще одобри и два учебника, само че при изискване че се прекрати настоящето преобразяване на печатането на учебници в печалбарство. " Трябва да се промени системата за оценка на учебниците, което в този момент се прави официално ", показаха от левицата.

Николай Денков се застъпи за смяна на университетския жанр в учебниците с нови умения като сериозно мислене, работа в екип и т. н.

Според Юлия Чортленева от " ИТН " огромен проблем са образователните стратегии и изключително с тези по история. Според него те би трябвало да са свързани с възрастовите особености на учениците.

Българска социалистическа партия също се съгласи с концепцията за цялостен обзор и проверка на образователните стратегии, само че с изискването в образованието да не се позволява " джендър идеология ".

Според Има Такъв Народ би трябвало да се направи обширен разбор и след него националното външно оценяване в четвърти клас да бъде отстранено и да се размени с изпит по български език. Акад. Денков обаче изрази изрично противоречие с предлагането, тъй като тя би провалила концепцията за финансиране на учебните заведения съгласно качеството.

Според Демократична България финансирането на образованието би трябвало да е обвързано с Брутният вътрешен продукт и 4% да отиват за междинното обучение, 1% - за висшето обучение, и 1% - за науката. Коалицията кардинално поддържа концепцията за финансиране съгласно качеството.

От Има Такъв Народ също се оповестиха за " нова и интегрирана формула за финансиране на учебните заведения ", защото делегираните бюджети съгласно партията са довели до учебни заведения мастодонти в огромните градове и до закриване на учебни заведения в дребните обитаеми места. Според Пламен Николов учебните заведения могат да получават 10% към бюджетите си, в случай че имат учители, които желаят да покачат своята подготовка и възпитаници, които вземат участие в олимпиади. От Има Такъв Народ оферират още учебните заведения да получават средствата си непосредствено от бюджета, а не от общините.

Връщане на учениците в клас

" Демократична България " сложи въпроса за " неотложно " връщане на учениците в клас. " Много незабавно би трябвало да се набележат няколко ограничения за връщането на учениците в присъствената форма на образование в клас ", съобщи Ивайло Старибратов от " Демократична България ".

Отпадането на възпитаници от учебно заведение у нас продължава да е с най-голям % в Европейски Съюз и би трябвало да има политики за решаването на този проблем, съобщи Ивайло Старибратов.

Мандатност на учебните шефове

Има Такъв Народ сложи на масата остарялата концепция за въвеждане на мандатност за учебните шефове. " Предлагаме да има два мандата на шефовете, с интервал от пет години, само че не ограничаваме този шеф, който е първокласен, да може да отиде и стане шеф на друго учебно заведение ", изясни Юлия Чортленева. Тя сподели, че шефовете би трябвало да се явяват на обществени състезания, а договорът с тях да се подписва не от началниците на районните ръководства на образованието, а от министъра на образованието.

Николай Денков поддържа концепцията за мандатност, само че с изискването шефът да не бъде сменян, в случай че се оправя добре.

Левицата желае също ангажимент за непрестанно нарастване на учителските заплати, които би трябвало да бъдат над междинните за страната. Идеята срещна единогласие.

Отпадане на таксите в университетите?

Радикална концепция на левицата е да се върви към цялостно унищожаване на таксите за висше обучение и то да стане изцяло гратис за студентите. Според Николай Денков обаче таксите би трябвало да останат, тъй като студентите и техните родители би трябвало да имат ангажимент към висшето обучение и да имат претекст да бъдат взискателни.
Българска социалистическа партия предложи също приемане на нов закон за развиване на университетския състав.

Пламен Николов от Има Такъв Народ сподели, че би трябвало да се основат интернационалните магистърски стратегии, с цел да се увеличи университетският продан освен на преподавателите от университетите, само че и на учените от Българска академия на науките.

От Демократична България обявиха, че би трябвало да се модернизират процедурите за приемане на университетските степени. Трябва да има доста ясно държавна политика за пълноценна интеграция на българското висше обучение и на българската просвета в международни и европейски начинания, показаха от " Демократична България ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР