Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков заяви, че е

...
Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков заяви, че е
Коментари Харесай

Минеков повежда битка за по-голям бюджет за култура

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков съобщи, че е подложен в " неуместна обстановка ", защото има големи неизползвани средства от бюджета на културата.

По думите му през последните месеци са пропуснати редица благоприятни условия за финансиране и не са дадени средства за археологически изследвания, за фестивали и планове, за консервация и реституция.

Пред медиите Минеков разгласи, че още веднъж стартира борбата за бюджета на културното министерство, само че този път ще направи по този начин, че идващият културен министър да бъде длъжен да довърши започнатото от служебния кабинет.

" Този път желая да Ви обещая, че ще направя по този начин, че всички положителни планове да се трансфорат в отговорности. Това не е мъчно - където е належащо ще пуснем публичните поръчки. Вероятно идващият министър ще би трябвало да се оправи, само че ще бъде длъжен да извърши всичко това, което сме отбелязали като извънредно значимо ", съобщи проф. Велислав Минеков, длъжностен министър на културата.

Министърът на културата Велислав Минеков разгласи целите на ведомството и показа екипа си. Той заема този пост за трети път, тъй като има доста незавършени задания, поради които се завръща.

Сега скулпторът желае " всички положителни планове да се трансфорат в отговорности " за идващия постоянен министър. Сред тях са увеличението на бюджета на ведомството със стъпка от 0,2% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който това число доближи 1,6%.

Минеков посочи, че макар диалозите, които е провел с представителите на четирите партии от ръководещата коалиция в 47-ото Народно заседание, обещанията за нарастване бюджета на Министерството на 164 млн. лева не са осъществени. Увеличението е единствено в границите на 98 млн. лева, което по думите му е незадоволително.

Същевременно Минеков изрази терзанието си, че на този стадий бюджетът на ведомството не е изпълнен, евентуално ще се останат неосъществени средства, което основава колизия за желано от него нарастване с 0,2%.

Приоритетите пред Минеков са намиране на средства за археология, подводна археология, реституция и консервация, които липсват.

Сред неотложните задания са намирането на средства за построяването на международния и културен център " Св. Кирилик " в Созопол, реституция на постройката на нотариата-в София, незабавно стартиране по процедура на социална поръчка за концертната зала в Пловдив.

Задвижване на ред законодателни процедури като Регистър на самостоятелните актьори, създаване на обединен разходен стандарт за всички в културата - музеи, резервати и други



Министърът уточни, че е угрижен от заплахата на лишаване на културния статут на град Несебър, като планува дейности в тази посока.

Министърът уточни, че скоро е бил на посещаване в Тирана. Предстои създаване на български културен център в Албания, реципрочно и албански културен в България.

Борислава Танева и Пламен Славов се завръщат като служебни заместник-министри на културата, които през 2021 година заемат същия пост. Те също показаха своите целите, които съответстват с тези на Минеков.

Борислава Танева уточни, че ще стартира осъществяването на плановете към Националния фонд просвета, защото до този миг има два месеца закъснение. Ще работи за приемането на Регистъра на самостоятелните създатели. Танева уточни, че се отварят и състезания за шефове на културните институти. За нея ремонтът на концертната зала в Пловдив също е приоритет.

Пламен Славов открои като приоритет подготовката на бюджета на ведомството за 2023 година с креативните организации, както и финансиране на археологически и теренни изследвания.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР