Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви за партенка обвиненията

...
Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви за партенка обвиненията
Коментари Харесай

Кирил Петков: Партенка на ГЕРБ е, че ВМЗ се бута към фалит

Служебният министър на стопанската система Кирил Петков разгласи за " партенка " обвиняванията на ГЕРБ, че държавното оръжейно дружество ВМЗ-Сопот се тласка към банкрут.

Бившият стопански министър Лъчезар Борисов разгласи през днешния ден, че решението на служебния кабинет от сряда Държавната консолидационна компания да стартира да внася като дял за страната 50% от облагата си, ще засегне необратимо двете предприятия от военно-промишления комплекс - ВМЗ Сопот и Авионамс и заплашва националната ни сигурност.

Досега ДКК бе изключена от задължението да прави отчисления от облагата си. Служебният кабинет в сряда обаче извади ДКК дружно с Наказателен кодекс " Индустриални зони " от изключенията и разгласи период за превеждане на дивидента от облагата за предходната година до 31 август.

Лъчезар Борисов дружно с депутата от ГЕРБ Дани Каназирева обясниха, че ДКК е била освободена от заплащане на дял, с цел да се подсигурило финансовото положение на ВМЗ Сопот и Авионамс. Така и не стана ясно, за какво те визират единствено тези две сдружения, в случай, че под шапката на ДКК са над 10 държавни компании.

" За предходната година облагата на ВМЗ Сопот е 20 млн. лева, в този момент 10 млн. лева би трябвало се отчислят на страната и то в интервал на намалели поръчките и отрицателни трендове на пазара ", заяви Лъчезар Борисов. Той уточни, че до момента оръжейният цех е спестявал парите от дивиденти, с цел да ги реинвестира в производството и по този метод са били вложени 84 млн. лева, а ДКК се явявал като финансов буфер. Същото било ситуацията и с " Авионамс ", които имали задължения за погашение и отговорности за вложения, свързани със закупуването на изтребителите F-16.

" Решението за изваждане на ДКК от изключенията за заплащане на дял към страната, няма нищо общо с ВМЗ Сопот и Авионамс ", разяснява служебният министър Кирил Петков.

Той изясни, че за дивидента който ДКК би трябвало да заплати, не би трябвало да се взима и лев от ВМЗ Сопот. " ДКК имат свободни средства в банка. Смятаме, че няма за какво те стоят в банка и остарелият ръб на шефовете, който се опитваме да сменим, да ги харчи просто ей по този начин. Видяхме методът, по който ДКК изхарчи 630 млн. лева за ремонт на язовири, които стоят празни, и 190 млн. лева за държавен комплекс. Затова понижаваме свободния им кеш ", сподели Петков.

Според него ГЕРБ преднамерено смесва двете тематики и плаши с фалити.

В сряда служебният министър на стопанската система разяснява, че с изключение на " Монтажи " би извадил и ВМЗ-Сопот от ДКК, с цел да може и това дружество да премине непосредствено към Министерството на стопанската система. Той обаче няма да предприеме такава мярка, тъй като ДКК има заем от ББР и преструктурирането на компанията би била доста комплициран развой.

В същото време синдикатите в държавния оръжеен цех заплашват със стачка и с митинги пред Министерството на стопанската система, в случай че сдружението не бъде извадено от ДКК и управлението не бъде заменено. Работещите там настояват, че от месеци нямат работа и са обезпокоени за заплатите си.

Конкурсът за нови шефове в ДКК завършва днес и служебният министър се надява да има нови трима членове в борда, които да дадат сигурност и посока за ВМЗ. „ Говорим със синдикатите и имаме една обща цел - да спрем приключване на нецелесъобразни средства там и да се направи най-прозрачното ръководство във ВМЗ. Това ще е най-хубавият метод да подсигуряваме заплатите на служащите ", сподели Петков. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР