Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че специална комисия

...
Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че специална комисия
Коментари Харесай

Кирил Петков: Специална комисия влиза в ББР

Служебният министър на стопанската система Кирил Петков разгласи, че специфична комисия ще влезе в Българската банка за развиване (ББР), с цел да види за какво е подпомагала 8 души, от които 4-ма може би са свързани косвено с Делян Пеевски. Това сподели министър Петков по bTV в предаването „ 120 минути “.

Кирил Петков разгласи, че назначава комисия за обществен надзор на средствата и за бистрота дружно с Агенцията за финансов надзор и с одитния отдел на Министерството на стопанската система, с цел да влезе в ББР.

„ Да забележим по какъв начин са изразходвани тези средства и за какво по правилник и по закон тази банка би трябвало да оказва помощ на дребния бизнес, а се дава респект 1 милиард на 8 индивида, от които 4 са може би свързани “, разяснява Петков.

Според него и другите „ не са инцидентни “. „ За мен беше забавно да видя първия отчет на Сметната палата за ББР или банката, финансирана с държавни пари – нейната съществена задача е да финансира дребни и междинни предприятия, да оказва помощ на дребния бизнес, който не съумява да се финансира от част от комерсиалният банки.

Петков уточни, че първите 8 заема към 8-те огромни клиента са за 946 милиона лв., което значи, че над 118 милиона лв. е получил всеки от тях - големи държавни средства са дадени единствено на 8 компании, сподели министърът. И уточни, че с тези пари може да се финансират 946 компании.

Министърът на стопанската система се базира на журналистически следствия, съгласно които евентуално има недиректна връзка с Пеевски за четири от компаниите, получили средства. „ Над 500 милиона са дадени на тези компании “, сподели още служебният министър на стопанската система.

От петък ББР към този момент е 100 % благосъстоятелност на страната, разясни Петков, като изясни, че комерсиална банка е имала присъединяване в ББР до момента.

Надзорният съвет на ББР ще бъде освободен, с цел да влязат експерти, които знаят какво вършат, сподели още министърът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР