Служебният министър на икономиката Даниела Везиева е уличена в плагиатство

...
Служебният министър на икономиката Даниела Везиева е уличена в плагиатство
Коментари Харесай

МОН уличи в плагиатство бившия зам.-министър Везиева

Служебният министър на стопанската система Даниела Везиева е уличена в плагиатство " в огромни размери " в дисертационния й труд за придобиване на степен " лекар ". Това излиза наяве от на Комисията по академична нравственос до министъра на образованието акад. Николай Денков, написа " Сега ".

Проверката на Везиева стартира още през декември м.г. по сигнал на проф. С.С., в който се твърдеше, че 171 страници от общо 180-те в дисертацията й на тематика " Разработване на ефикасни модели за създаване на потенциал за обществено предприемачество в България " са преписани от други създатели и източници, което прави 95% плагиатство. Въпросната дисертация е в професионално направление " национална сигурност " и е предпазена в Национален боен университет " Васил Левски ".

Арбитрите в Комисията по академична нравственос са стигнали да същите изводи. Според съдия 3, в дисертационния труд на Везиева и автореферата към него е налице " доста по размер (86.6 %) плагиатство - прекопирване от истинските източници без стилистична или граматическа преправка на последните ". Успоредно с непосредствения относителен разбор, съдия 3 е осъществил и " on-line инспекция на дисертационния труд и автореферата към него посредством платформа " Ouriginal ", която също потвърждава " висок размер на сходства и подобие " и " удостоверява заключението за съществуване на плагиатство ".

Категорично е и мнението на съдия 2: " Запознат съм с инспекция посредством система за разкриване на плагиатство, открила, че при размер от 180 страници, дисертационният труд съдържа преписани (плагиатствани) от други създатели и източници 171 страници, т.е. 95%. Ако моята инспекция в допълнение завишава този смъртоносен %, това е тъй като компютърната система не е разкрила очевидно в интернет пространството някои от източниците. Те евентуално не са качени там ". Според заключението на съдия 2, в дисертационния труд и в автореферата на някогашния зам.икономически министър " е налице плагиатство в изключително огромни размери... което... шокира с мащаба и обсега си ".

Арбитър 4 не е показал съпоставения на текстове в табличен или различен тип, само че удостоверява съществуването на съвпаденията, посочени в сигнала на проф. С. С. Становището на съдия 1, основано на обстоен относителен разбор, приключва със следното умозаключение: " Убедено настоявам, че посоченото детайлно съвпадане на текстовете всъщност съставлява плагиатство. Представената от Д. В. за личен труд дисертация е цялост от основани и оповестени от други научни резултати без съответно позоваване или цитиране ", споделя той.

Изводът на четиримата е за съществуването на плагиатство в огромни размери в дисертационния труд и автореферата на Даниела Везиева, заради което Комисията приема, че в процедурата за присъждането й на степен лекар тя е осъществилa плагиатство. На съображение а й, просветният министър следва да запознае управлението на НВУ " В. Левски " с резултата от осъществената инспекция. Ректорът пък следва да упражни плануваните в закона пълномощия за лишаване на научна степен и в период от 60 дни да уведоми МОН за подхванатите дейности.

ЗАЩИТА

Становищата на 4-та арбитри са изпратени на е-пощата на Везива, на която е предоставена опция да изрази мнение. В мнението си тя не е коментирала всъщност обстоятелствата и изводите, касаещи плагиатството, показват арбитрите. Според нея, разглеждането на сигнала от Комисията е неприемливо, защото процедурата, въз основа на която ѝ е присъдена просветителната и научна степен " лекар " е завършила през 2018 година, а сигналът от проф. С.С. е подаден в МОН през 2021 година Комисията по академична нравственос обаче дефинира изложените й доводи за неоснователни. Тя дефинира за несъстоятелно и изказванието за съществуване на спор на ползи по отношение на съдия 2 заради " засилените му изяви в медии и обществените мрежи ".

ВРЪЗКИ

Даниела Везиева е един от 4-та докторанти на проф. Венелин Терзиев, за който Комисията към МОН също откри плагиатство. Самият той оспорва констатациите, като споделя, че трудовете му са по-ранни от тези, за които се твърди, че е преписвал.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР