Служебният министър на финансите тези дни каза много истини, коментира

...
Служебният министър на финансите тези дни каза много истини, коментира
Коментари Харесай

Валери Белчев: Служебният министър на финансите тези дни каза много истини

Служебният министър на финансите тези дни сподели доста истини, разяснява финансистът Валери Белчев.

Приходната част на държавния бюджет се осъществя на база размер на стопанската система по отношение на настоящата данъчна система. Разходната част е обвързвана главно с пенсионната и здравната системи, общините и вложенията на страната. Накрая всичко това се валидира от Народното събрание. Министърът на финансите не може да прави чудеса, само че пък и на хората не им харесва да чуват истини. А преди дни служебният министър на финансите Росица Велкова направи тъкмо това, сподели доста истини.

Така Валери Белчев, министър на финансите във второто служебно държавно управление на Стефан Янев, разяснява пред бизнес подкаста " Какво могат парите? " по Dir.bg думите на Велкова, че в идващите 3 години дефицитът в бюджета щял да бъде към 12 милиарда лева, а на България ще се наложи да тегли по 15 милиарда лева нов дълг всяка година, с цел да покрие заплащанията. Освен това е неотложно преструктуриране на разноски, с цел да не се наложи повдигане на налозите. Белчев е безапелационен, че не може някой да понася рецензия, единствено тъй като е поел финансите на страната в положението, в което са.

Валери Белчев напомня, че в края на предходната година той е бил подготвен с план на държавен бюджет за 2022 година, който е импортиран за разглеждане в Министерския съвет. Голяма част от заложеното в бюджета на тогавашното служебно държавно управление след това е било възприето и в бюджета импортиран в Народното събрание от постоянното държавно управление след изборите. Бюджетът на служебното държавно управление обаче е бил по-консервативен. В него дефицитът на страната не минава границата от 3% или 4 милиарда лева Очакванията на служебното държавно управление за икономическия напредък през 2022 година също са били по-консервативни. Прекалено оптимистичните упования на постоянното държавно управление са го вкарали в клопката на актуализацията на бюджета и прибързаното повишение на обществените разноски, споделя Белчев, написа cross.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР