Служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че очаква цената

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че очаква цената
Коментари Харесай

Росен Христов: Газът ще поевтинее, ама на пролет

Служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че чака цената на природния газ да намалее след февруари. В изявление за Нова телевизия той уточни, че обичайно зимните месеци са най-тежки, с най-високи цени на газа. С лека усмивка и успокоение той посочи, че е обикновено семействата в този момент да употребяват повече газ и надлежно да заплащат повече. 

Моите упования са през февруари цената да е почти същата и по-късно да успеем да я смъкнем надолу, добави той. Когато потреблението настигне предлагането и даже стартира да го изпреварва, цената се подвига. Винаги зимните месеци са били по-скъпи, изясни министърът.

Той добави, че цената сега се подвига поради скъпия газ, нагнетен в газохранилището " Чирен ". Иначе сега нашите контракти са конкурентни и цената е добра и имаме положителни предложения за идната година. Отделно успяхме да осигурим терминали за газ, в това число завършваме договарянията с Турция, което е огромен пробив, сподели Христов.

С обезпечени канали и механически благоприятни условия за доставка ние имаме доста по-силна позиция за производители и доставчиците на полутечен газ, тъй че да се сдобием с конкурентни цени. Вече приказваме с тях за дълготрайни контракти. Оттук нататък се чака нещата да вървят към по-добре, добави министърът.

След днешното съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) председателят Иван Иванов съобщи, че цените на топлоенергията и на електрическата енергия за бита няма да се подвигат от Нова година. 

Цената на природния газ за януари ще е доста по-ниска от поисканата от " Булгаргаз " по-рано този месец от 204,53 лв. за 1000 куб. метра без налози и такси, сподели изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева. По думите ѝ окончателното предложение на компанията ще е с най-малко 18 лв. по-ниско, т.е. цена от 186,53 лв. за 1000 куб. метра. Дружеството е съумяло да нагнети виртуално и природен газ в хранилището " Чирен ", сподели Златева.

За 2023 година са обезпечени всички количества природен газ от шестима снабдители. Диверсифицирахме освен доставчиците, само че и маршрутите на природен газ, с цел да сме сигурни, че няма да има спиране на доставките, заяви още тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР