Служебният министър на енергетиката Росен Христов и първият вицепрезидент на

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов и първият вицепрезидент на
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката подписа ключови споразумения с ЕБВР

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и първият вицепрезидент на Европейската банка за възобновяване и развиване /ЕБВР/ Юрген Ригтеринк подписаха две съглашения , които са основни за Националния проект за възобновяване и резистентност, оповестиха от ведомството.

Споразуменията са за поддръжка на нови мощности за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници и предпазване на електрическа енергия и за национална инфраструктура за предпазване на електрическа сила от ВЕИ /RESTORE/. И двата плана са от изключителна значимост за обезпечаване на опциите за включване на новите ВЕИ мощности .

Министерството на енергетиката и Европейската банка за възобновяване и развиване работиха в тясно съдействие за структуриране на обсега на заданията за осъществяване на националната визия за плановете , като в същото време се подсигурява сходство с Плана за възобновяване и резистентност на България.

В подписания вид на споразуменията Европейска банка за възстановяване и развитие ще направи обширен разбор на всички съществуващи технологии за предпазване на сила и ще дефинира най-подходящите за България. След това ще провежда търгове за две системи за доставка „ до ключ “ , т.е. изцяло планиране, доставка на съоръжение, създаване и пуск в употреба.

Подписване на съглашения. Снимка: Министерство на енергетиката

Това ще обезпечи оптимални изгоди за българската енергийна система от планувания потенциал за предпазване. Според министър Христов необятният обсег на заданията подсигурява оптималната отбрана на обществения интерес, до момента в който в това време безспорния потенциал на Европейска банка за възстановяване и развитие, която на процедура е ангажирана по-плътно в целия развой на реализация на плановете ще се употребява в цялостна степен. Той благодари на представителите на институцията за тяхната еластичност и схващане, както и за напъните на двата екипа за съблюдаване на периодите по НПВУ.

 Подписване на съглашения
Подписване на съглашения. Снимка: Министерство на енергетиката

По време на срещата бяха разисквани и редица други идни благоприятни условия за съдействие и бяха набелязани съответни начинания. В диалозите участваха още: заместник-министрите на енергетиката Ива Петрова и Еленко Божков, както и Карина Караиванова – представител на България в Съвета на шефовете на банката, Марк Дейвис – Регионален шеф за Румъния и България, Анка Йонеску – Директор за България, Крис Басински – основен икономист и Светлин Писленски – заместник-директор .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР