Служебният министър на енергетиката Росен Христов и кметътДимитър Николов инспектираха

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов и кметътДимитър Николов инспектираха
Коментари Харесай

Енергийният министър в Бургас за успешната геометрална система в детска ясла

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и кметътДимитър Николов инспектираха осъществяването на плана на Община Бургас за внедряване на възобновими енергийни източници за отопление и изстудяване посредством потребление на геотермална сила на постройката на детска ясла № 3 в ж.к. „ Братя Миладинови “.

“Имаме още подготвени механически планове за детски образователни заведения, с които можем да аплайваме за внедряването на възобновими енергийни източници при наличност на подобаващи стратегии “, показа кметът Николов.

Детска ясла № 3 е издигната през 1962 година и е с потенциал за 190 деца. Сградата се отоплява със остарели чугунени радиатори с топлоносител гореща вода посредством смесен водогреен казан на природен газ и дизел. Котелната апаратура е морално остаряла и е изразходвала ресурса си.

Проектът планува създаване на геотермална термопомпена апаратура и реорганизация на отоплителната апаратура на постройката на детското заведение, която ще се употребява за отопление и изстудяване на постройката, посредством непрекъснатата температурата на земята, като източник на топлота и мраз.

За покриване на отоплителния и охладителен товар на постройката, както и за битово горещо водоснабдяване, ще бъдат обезпечени два елемента. Чрез специфична система от тръби, те ще употребяват температурата от 5 до 23 градуса от сондажи на дълбочина сред 100 и 120 метра, без да черпят вода от тях.

Предимството на тези елементи е високият коефициент на превръщане както в режим на отопление, по този начин и за изстудяване, защото не се въздействат от външните атмосферни условия. Усвоената от земята температура за стопляне или изстудяване ще доближава до геотермален колектор, от който ще се разпределя към термопомпени елементи.

Проектът „ Внедряване на ВЕИ посредством създаване на геотермална термопомпена апаратура и реорганизация на отоплителна апаратура в детска ясла № 3, Бургас “ е финансиран по стратегия „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност “.

Работим по два плана,пилотни за Бургасс национално значение. Te са иницицирани от Енергийния систематичен оператор (ЕСО) и са със съдействието и дейното присъединяване на Община Бургас. Това разгласи още служебният министър Росен Христов.

Проектите плануват построяването на над 200 електрозарядни станции в страната. Единият е за мрежа от електрозарядни станции за коли - над 200 броя в страната, наоколо до подстанции, като “Хоризонт ”.Със съдействието на общините се търсят терени, прилежащи на подстанциите, с цел да могат тези захранващи места да бъдат оборудвани и да бъдат налични за клиентите.

Вторият план е за зарядни станции за водород, като концепцията е да иманяколко основни зарядни станции на територията на страната и по граничните пунктове. Това ще разреши тежкотоварни коли - камиони и рейсове, да бъдат на водород.

" Отново стартираме в Бургас по локална самодейност, като стремежът ще бъде рейсове по най-натоварените линии освен в града, само че и в прилежащия район,да употребяват водород. Идеята е предпочитано да бъдем с електрически и водородни коли, т.е. да преминем съвсем напълно на зелена сила. Тук ще бъде и пилотната станция за произвеждане на зелен водород ", добави енергийният министър.

По време на срещата в детската ясла стана ясно, че с новите технологии в Бургас, упованията са за до 80% понижаване на сметките за отопление и изстудяване.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР