Служебният кабинет ще подготви пакет от потенциално добри законодателни промени,

...
Служебният кабинет ще подготви пакет от потенциално добри законодателни промени,
Коментари Харесай

Стефан Янев: Купуването на гласове подкопава демокрацията

Служебният кабинет ще приготви пакет от евентуално положителни законодателни промени , който ще бъде възложен на 46-ия парламент... Очаква се  формалното предаване на Националния проект за възобновяване да се случи до края на юли ... През идната седмица  Министерството на здравеопазването ще показа проект за реакция, в случай че Covid обстановката у нас се утежни ... В бюджета има пари, само че те са в пера, от които не могат да се вършат обществени заплащания и насърчаване на политики, значими от обществена позиция. 

Това разгласи в изявление за БНР служебният министър председател Стефан Янев. 

Той разясни, че  служебното държавно управление работи в границите на закона, с цел да ограничи оптимално пазаруването и продаването на гласов е за идните на 11 юли парламентарни избори: 

" Купуването на гласове е грозно събитие, подкопава демокрацията . Правим всичко по силите си да го минимизираме и да предоставим убеденост на хората, че техният избор е отишъл там, където те са поискали. Когато обществото види, че неговите изконни права се пазят, без значение дали този феномен ще бъде стеснен, или ще бъде спрян, то ще оцени напъните ". 

Според Янев  в българския политически живот се вижда раздалеченост  - неангажираност на хората с политическия живот. 

" Политическото посланичество е в рецесия . Има и лидерска рецесия. Ролята на политика е да бъде визионер. Това липсва в политическия ни живот, в партиите. Гражданското общество би трябвало да е водещо - партиите да следват хората, а не противоположното. Очакването ми за идващото Народно заседание е да има подобен вид говорене.  Взаимодействието сред партиите и гражданското общество е ключът към всяко ръководство ... Отчуждението сред властта и хората би трябвало да се преодолее ". 

В предаването " Неделя 150 " министър-председателят добави: 

" Порази ме мащабът на това, което заварихме . Картината не е добра, само че тя не е незнайна за българите. Винаги сме знаели, че нещо не е както би трябвало, в този момент виждаме цялостния размер.  Не се опитваме да вършим цялостна проверка . Не бързаме да демонстрираме нещо, което не е довършено. Има документи, които към този момент са дадени на прокуратурата, може би ще има и други ". 

Янев разясни, че  връзките сред изпълнителната власт и правосъдната система са институционални

" Институционалният метод е спазен.  Какви са дейностите на правосъдната система, не разясняваме , тъй като правосъдното решение се извършва, не се разяснява ". 

Премиерът уточни, че сега имаме типично надпартийно държавно управление. 

" В работата ни  не е имало партиен напън откъдето и да било ... Ако новият парламент реши, че този вид надпартийно ръководство е допустимо, това е въпрос и изкуство на самия парламент да сътвори нужния инструментариум това да се случи ". 

По тематиката за бюджета Янев разяснява, че в него  има пари, само че те са в пера, от които не могат да се вършат обществени заплащания и насърчаване на политики, значими от обществена позиция .

" С разпореждане взехме съвсем 500 млн. лв. от " Автомагистрали " и ги пренасочихме към централния бюджет, като стартира преразпределението им - ограниченията за медиците, за пенсионерите, за мярката 60/40 ". 

Министерството на здравеопазването работи по проект за реакция, в случай че обстановката с ковид у нас се промени . Планът ще бъде показан през идната седмица, като фокус в него ще бъде имунизацията като единственият метод за намаляване на тежки последствия от нова вълна. 

" Обсъжда се опцията при имунизиране с втора игла на имунизирания да се дават ваучери...  Възможно е да сме изправени пред риска да бракуваме ваксини ". 

Стефан Янев изрази вяра, че до края на идната седмица философията на Националния проект за възобновяване ще бъде показана в Брюксел, след което ще има публично разискване.  Очаква се формалното предаване на проекта да се случи до края на юли
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР