Служебният кабинет ще открие търгове за доставка на природен газ

...
Служебният кабинет ще открие търгове за доставка на природен газ
Коментари Харесай

Следващият редовен кабинет ще направи избора за газовите доставки

Служебният кабинет ще открие търгове за доставка на природен газ в средносрочен и дълготраен проект, само че решението за сключване на контракти ще бъде оставено на идващото постоянно държавно управление. Това разгласи президентът Румен Радев на срещата си с представители на управленията на фирмите Gaztrade и Copelouzos Group. Сред тематиките на срещата са опциите за увеличение на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция посредством терминала в Александруполис. В диалога вземат участие министър-председателят на служебното държавно управление Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на управленията на " Булгаргаз " и на " Булгартрансгаз ". 

" На фона на задълбочаващата се рецесия с доставките на газ за нас е от изключителна значимост терминалът в Александруполис да бъде приключен в период ", съобщи президентът. Това е втората среща в границите на година, което е задоволително сладкодумен факт за значимостта на изграждащия се терминал за полутечен газ в Александруполис. България е акционер с 20% в терминала и има запазен потенциал за идващите 10 години. Този план е от решаващо значение освен за задълбочаване на стратегическото партньорство сред България и Гърция, само че той е от особена значителност за гарантиране на икономическата непоклатимост на Балканите, в Централна и Източна Европа, посредством реализиране на действителна диверсификация, сигурност на доставките и конкуренция, означи Радев. Според президента постигането на това изисква терминалът да бъде обвързван и с междусистемната газова връзка сред България и Гърция, който би трябвало да свърже двете страни от 1 октомври. 

Освен завършването на терминала в период, уточни президентът, за страната ни е значимо още един път да бъдат прегледани опциите за повишение на вноса на полутечен газ за България през Гърция, както и за опциите за включването на България в ръководството на порт Александруполис. 

По думите му българската страна прави всичко допустимо, с цел да оказва помощ на компанията, която строи интерконектора, тъй че той да бъде приключен в точния момент. " Правителството е поело явен ангажимент към цялото българско общество да подсигурява доставките на газ за целия отоплителен сезон на допустимо най-хубави цени ", сподели Радев. " Но в това време, защото обстановката на европейската газова карта е доста динамична, нашето държавно управление ще направи всичко допустимо да стартира транспарантни търгови процедури за доставка на газ в средносрочен и дълготраен проект за допустимо най-хубави условия. И ще остави на идващото постоянно държавно управление да приключи тази процедура и да направи своя избор ", добави той.

Представителят на Gastrade Костис Сифнеос увери, че България ще бъде с приоритет при резервирането на потенциали и добави, че реализирането на плана върви по проект и той ще бъде приключен в точния момент. 

Междувременно се чака “Газпром ” да отговори на България дали ще се върне на масата за договаряния. Според енергийния министър Росен Христов това би трябвало да се случи най-късно през днешния ден. В края на предходната седмица кабинетът публично влезе в контакт с съветската компания. Целта на възможните договаряния е Кремъл да възвърне доставките на природен газ към страната ни в границите на сегашния контракт. От Министерството на енергетиката ще упорстват за смяна в механизма на заплащане, както и за удължение на доставките до края на отоплителния сезон. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР