Служебният кабинет разработва законодателни промени в опит да ограничи възлагането

...
Служебният кабинет разработва законодателни промени в опит да ограничи възлагането
Коментари Харесай

Законови промени ще ограничават ин-хаус схемата за 8 млрд. лв.

Служебният кабинет създава законодателни промени в опит да ограничи възлагането на действия по схемата " ин-хаус ".

" С дребни, само че значими промени в Закона за публичните поръчки, съответно в член 14., могат да бъдат прекратени тези практики ", съобщи служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов.

По-конкретно, Стоилов стартира следните промени в Закон за обществените поръчки: " Ин-хаус " да се употребява, когато юридическото лице разполага с нужните човешки и механически запаси, с цел да обезпечи независимо осъществяване на не по-малко от 80 на 100 от дейностите предмет на контракта “

Той заяви, че предложенията за промени в закона следва да бъдат оповестени за публично разискване, а след конституирането на 47-ия парламент, да бъдат препоръчани за разглеждане от новите депутати.

Практиката на " ин-хаус " възлагане, при която действия се разпореждат с непосредствено договаряне, без социална поръчка, бе употребява огромно от третото държавно управление на Бойко Борисов. ГЕРБ и Борисов бяха мощно подложени на критика от своите съперници, откакто някогашният длъжностен министър на финансите Асен Василев и служебната строителна министърка Виолета Комитова изнесоха съответни данни за мащабите на " ин-хаус " възлагането, което те дефинират като непрозрачно.

В края на юли Министерството на финансите разгласи, че в интервала от началото на 2019-та до април 2021 година, т.е. в мандата на кабинета " Борисов 3 ", договорите, подписани без социална поръчка, посредством така наречен „ ин хаус “ възлагане са в размер на над 8 милиарда лева без Данък добавена стойност.

Отделно се разбра, че страната е похарчила съвсем 4 милиарда лева по публични поръчки, в които е имало единствено един участник за интервала 2019 - април 2021 година.

Според данните, изнесени от Асен Василев, частните компании, получили най-големи средства посредством превъзлагане на действия, са " Автомагистрали Хемус " АД, " ГБС-Инфраструктурно Строителство " АД, " Хидрострой " АД и " Грома Холд " ЕООД. Тези компании са получили контракти за общо 2.3 милиарда лв.. Договорите са подписани с държавното сдружение " Автомагистрали " за строителството на автомагистрала " Хемус ".

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов загатна, че опита да се приключи тази процедура ще е тест за новите депутати. По думите му скоро ще стане ясно коя политическа мощ в действителност желае да пребори корупционните практики в публичните поръчки.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР