Служебният кабинет представи първите мерки за справяне с газовата криза.

...
Служебният кабинет представи първите мерки за справяне с газовата криза.
Коментари Харесай

Гълъб Донев прави кризисен щаб за газа, ситуацията е критична, 7-те танкера са на ниво оферта

Служебният кабинет показа първите ограничения за справяне с газовата рецесия. Със заповед на премиера Гълъб Донев е основан Кризисен щаб, който да се оправи с газовите доставки, цените на горивата и на електрическата енергия, заяви самият той на ексклузивен брифинг в Министерски съвет.

Щабът би трябвало да " предложи решения за преодоляване на хаоса и разрухата в бранша, да предложи решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, да предложи механизми за надзор и смъкване на цените на горивата и електрическата енергия ".

Щабът ще се управлява от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него влиза и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, браншови организации, ДАНС, КЕВР, както и представители на работодатели и синдикати.

Контролът по осъществяването на предоставените задания ще реализира персонално Гълъб Донев. Щабът ще работи без спиране, в това число в почивните дни, посочи служебният министър председател.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че за късото време са анализирали голямо количество информация.

" За страдание би трябвало да кажа, че обстановката, обвързвана с доставките на газ, е сериозна, с цел да не употребя думата " сериозна ". Противно на упованията имаме дефицит на контрактуваните количества до края на годината.Имаме подсигурени количества до края на септември, само че извънредно незадоволителни, с цел да задоволят потреблението до края на годината ", изясни министърът.

" Прословутите контрактувани 7 танкера в действителност не са контрактувани, а сега сме на равнище оферта, която включва доставка на 3 танкера тази година и алтернатива за доставка на останалите 4 идната година ", сподели Росен Христов.

Той посочи още, че не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали.

Служебното държавно управление би трябвало да откри метод за закупуване от трети страни на свободни
слотове за разтоварване, което в допълнение ще оскъпи цената на газа до България, сподели Христов.

Цената на газа от Азербайджан, която беше оповестена, че е доста по-ниска 4 пъти, за последните няколко дни, в това число от през вчерашния ден, е в пъти по-скъпа за две трети от контрактуваните количества.

Четвъртият проблем е сериозна финансова рецесия в " Булгаргаз " - неспособност на компанията да се разплати даже с тези контрактувани количества, посочи енергийният министър.

В Министерство на енергетиката са мобилизирани всички запаси, с цел да се решат проблемите. Подготвя се търг за доставка на полутечен газ, който да задоволи най-малко отчасти потребностите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон. Търсят се способи за рефинансиране на " Булгаргаз " и за договаряния за намаляване на цената в общия микс на доставките на газ.

Христов се надява от идната седмица да стартират да излизат с съответни решения за справяне на казуса.

Гълъб Донев увери жителите и бизнеса, че ще създадат всичко опция, с цел да обезпечат сигурност на доставките на природен газ и предвидимост на цените, с цел да могат българите да са спокойни, че газ ще има до края на отоплителния сезон.

По-рано министърът на енергетиката Росен Христов разиска с ръководителя на КЕВР Иван Иванов доставката и цената на природния газ.

" Опитваме се да намерим най-хубавото решение, като за задачата към този момент започнахме със симулации и калкулации на разнообразни благоприятни условия. Целта е стабилизиране на доставките, което ще обезпечи предвидимост и сигурност за потребителите ", изясни министър Христов.

От своя страна ръководителят на КЕВР Иван Иванов благодари за бързата реакция на министъра.

" Особено значимо е каква ще е цената на газа през септември ", акцентира той, като не скри, че нормативната уредба не дава отговор на динамичната обстановка, в която се постанова да работят.

И двете страни се сплотиха към разбирането, че е извънредно значимо да има бистрота и доколкото е допустимо предвидимост в работата на институциите.

В срещата участваха още Любомира Ганчева, шеф на политическия кабинет на министъра, както и комисарите от КЕВР Александър Йорданов, Благой Голубарев и Димитър Кочков.

Припомняме, че на брифинг по-рано денем шефът на КЕВР Иван Иванов прикани за среща с енергийния министър. Иванов разгласи, че окончателната цена на природния газ за август ще бъде гласувана на 12 август и предвижда, че евентуално покачването ще е в границите на препоръчаното от " Булгаргаз " - към 60%.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР