Служебният кабинет предлага продукти от 17 основни вида храни да

...
Служебният кабинет предлага продукти от 17 основни вида храни да
Коментари Харесай

До 10% надценка за основни хранителни продукти предлага служебният кабинет

Служебният кабинет предлага артикули от 17 съществени типа храни да бъдат с оптималната надценка от 10%. Това е заложено в Проект на Закон за надценките на питателните артикули, който Министерството на стопанската система и промишлеността е разгласило за авансово публично разискване.В проектозакона се планува със Заповед на министъра на стопанската система и промишлеността, в съгласие с министъра на земеделието, да бъде одобрен лист с храни, към които от търговците ще се ползва ограничаването за оптималната надценка.

Изготвения все още образцов лист включва: ориз, брашно вид 500, самун „ Бял “, самун „ Добруджа “, охладено свинско месо, пилешко месо, охладена кайма 60/40 свинско и телешко охладена, краве прясно и кисело мляко от 2 до 3.8%, бяло саламурено краве сирене, кашкавал от краве мляко, яйца размер М, млечно масло, слънчогледово олио, захар, зрял фасул и храни за кърмачета.

Нормативният акт ще се ползва за период от 6 месеца и единствено за търговци, с годишен оборот за миналата календарна година от над 30 млн. лева, които оферират за продажба на дребно храни. Те ще са задължени да дефинират най-малко по един артикул от всеки тип храни, приложени в листата към закона. Търговците ще са задължени да образуват последна цена на определените от тях артикули с оптималната надценка от 10% от цената на доставчика.

Законът не разрешава практиката да се издават насрещни фактури за противоположни услуги към доставчика, касаещи тези артикули. Търговците ще имат обвързване да поддържат задоволителни количества от продуктите с минимална надценка. Те ще бъдат обозначени със специфичен знак, одобрен от Министерството на стопанската система и промишлеността. Забранява се включването на имитиращи артикули, измежду избраните от комерсиалните обекти.

Предвидени са и глобите при възможни нарушавания. Търговец, който не дефинира артикули с оптималната надценка ще бъде глобено с санкция в размер до 2 на 100 от осъществения от тях оборот в страната през миналата календарна година. В случай, че търговецът не даде данни за избраните от него артикули се постанова санкция от 5 000 лева, надлежно и имуществена глоба от 10 000 лева За търговците, за които е открито, че не поддържат задоволителни количества от определените артикули, се планува санкция от 5 000 лева до 50000 лева и имуществена глоба от 10 000. до 100000 лева

Контролни функционалности по Закона за надценките на хранителни артикули ще имат Министерството на стопанската система и промишлеността и Комисия за отбрана на потребителите, подпомагани от Национална организация за приходите и Българска организация по сигурност на храните.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР