Служебният кабинет подготви и тази седмица ще внесем комплексни законови

...
Служебният кабинет подготви и тази седмица ще внесем комплексни законови
Коментари Харесай

Министърът на икономиката: Мерките за трайно спадане на цените на горивата ще включват изземане на печалбите на Лукойл

Служебният кабинет приготви и тази седмица ще внесем сложни законови ограничения за трайно намаляване на цените на горивата. Те ще включват и изземане от страната на свръхпечалбите на " Лукойл ".

Това сподели министърът на стопанската система Никола Стоянов пред БНР.

" Цените на горивата да продължат трайно да спадат - или с по-големи обезщетения, или самите цени да стартират да спадат. Става дума за изземане на свръхпечалбите освен на производителите на електричество, само че и на горива. Това касае и " Лукойл ", добави Николов.

В събота Бойко Борисов разгласи, че парламентарната група на ГЕРБ ще внесе в понеделник в Народното събрание закон, с който да се разреши понижаване цената на горивата.

" Дори от " Промяната " ще гласоподават, тъй като ние сме измислили по какъв начин " Лукойл " да върне по лев до остарялата цена. Като се махнаха Кирил и Асен, тя падна с 40 ст., само че в този момент другите 60 стотинки със закон ", сподели тогава водачът на ГЕРБ.

Сега Стоянов сподели, че концепцията на ГЕРБ е " неработеща във връзка с българския бюджет ".

" Запознати сме с тази концепция. Тя би донесла по-скоро доходи за европейския бюджет, тъй като употребява принадлежности, които не пълнят бюджета на България. Мислим, че сме намерили по-доброто решение и се надявам партиите да го поддържат ", добави служебният министър.

Стоянов разяснява и заявката на работодателските организации, че прагът, над който са свръхпечалбите на енергийните сдружения, е прекомерно висок.

" Разбирам работодателските организации, само че всичките облаги на държавните енергийни сдружения по този начин или другояче отиват в бюджета ".

Според него позицията на служебното държавно управление е обезщетенията за тока за бизнеса да продължат до 2023 година:

" Ситуацията е много изчистена по какъв начин да се работи. Като министър на стопанската система държа предприятията да бъдат конкурентоспособни, а не просто по този начин да им оказваме помощ, задачата е стопанската система да пораства и да дава работни места ".

Стоянов съобщи още, че българската стопанска система се движи доста устойчиво, като имаме над 10% растеж на Брутният вътрешен продукт, растеж и на износа, и на вноса.

" Това е камъкът, върху който България може да стъпи, с цел да се изтегли напред в рецесията. Няма вълна от банкрути, цените на енергийните запаси са овладени, а съгласно него инфлацията към този момент ще върви надолу. Наблюдава се обаче повишаване при питателните артикули, което е притеснително ", разяснява той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР