Служебният кабинет одобри в четвъртък националния план за възстановяване и

...
Служебният кабинет одобри в четвъртък националния план за възстановяване и
Коментари Харесай

Кабинетът прие плана за възстановяване, предстоят трудни разговори с ЕК за енергетиката

Служебният кабинет утвърди в четвъртък националния проект за възобновяване и резистентност, който ще обезпечи 12.9 милиарда лева безплатно финансиране от Европейска комисия и ще задейства вложения за 8.1 милиарда лева Той съдържа 59 капиталови плана и 46 промени и ще бъде пратен за утвърждение в Европейската комисия още в петък, само че сложните диалози по тематиката " енергетика " и по-специално периода и графика за затварянето на въглищните електроцентрали предстоят.

Планът, който претърпя четири редакции след плана на държавното управление на ГЕРБ и финално утвърдената версия още не е публично оповестена, бе занимателен доста. Така България едва ли ще получи утвърждение до края на годината, с цел да бъдат преведине авансорите заплащания по проекта.

Документът бе избран от вицепремиера Атанас Пеканов като стратегия за дълготрайни капиталови планове и промени, които да създадат българската стопанска система по-силна и по-конкурентноспособна, да ѝ дадат подтик и да покачат благосъстоянието на жителите, като отговорят на провокациите на ХХІ век.

" Това е един своевременен акт, който показва осъществяването на поетия ангажимент като приоритет на служебния кабинет ", сподели той пред публицисти след съвещанието на Министерския съвет. Планът е в полза на българските жители за решение на редица обществени и общополитически проблеми., сподели още той.

По думите му правенето на проекта е било извънредно изпитание по съгласуваност на всички държавни структури. Благодари на всички министерства и организации за това, че са работили с толкоз къси периоди и означи, че е имало такива, които са се посветили на безусловно блокиране на всевъзможни старания за промени. По време на разискванията Прокуратурата и представителите на Висшия правосъден съвет не са създали оферти по проекта. Затова Министерството на правораздаването е предложило промени, които да отговорят на рецензиите, които получаваме от години, сподели Пеканов.

" Някои институции обичат откритите порядки и статуквото. Но промените са основният миг за гарантиране, че стопанската система и страната ни се развива в крайник с времето. И даже да има противодействие към тях, даже някои промени да са мъчителни, ние би трябвало да ги вършим, уверени, че се движим напред ", уточни той.

Относно рецензиите за забавянето на проекта, той сподели, че това се дължи както на избягваните до момента тематики, по този начин и на усилието да се подсигурява, че средствата ще бъдат употребявани по най-хубавия метод.

" Ние успяхме да създадем редица усъвършенствания. Това закъснение докара до резултати и чуваме от разнообразни сътрудници – до по-голяма успеваемост на заложените планове и промени, до по-висока успеваемост от тези средства ", съобщи Пеканов.

Имаме 13 нови плана по отношение на априлската версия на Плана и доста промени изключително в опазването на здравето, обществената сфера, върховенството на закона и правораздаването, бизнес средата, енергетиката, разгласи той.

" Колегите от Министерство на енергетиката се нагърбиха с колосалната задача в последните седмици да намерят решения, които да зададат първите линии на бъдещата тактика за декарбонизация на страната. В подпомагане със синдикатите, в областта на енергетика заложихме и една нова промяна за Държавно дружество за Конверсия на въглищни райони ", сподели вицепремиерът.

Работата по проекта надалеч не е завършила, защото предстоят формалните договаряния с Еврокомисията, изключително в сложната тематика енергетика. В петък на посещаване в София е зам.-председателят на Европейска комисия за климатичните промени Франс Тимерманс, който ще взе участие дружно с премиера Стефан Янев и основни министри в конференция, отдадена на зеления преход, и се чака още същия ден да има диалози за българския проект.

Време е да излезем от парадигмата за асимилиране и да влезем в нова визия – на възстановяване на резултатите, сподели още Пеканов.

" Това минава през признанието, че в доста връзки не се оправяме задоволително добре – имаме една от най-енергоемките стопански системи в Европа, нерешителен иноватор сме в икономическо отношение, здравната и просветителните системи имат потребност от промени, поносим рецензии във връзка с правораздаването. Но в случай че през днешния ден отговорно кажем – по този начин е, само че може и да е друго, ще можем да тръгнем напред " съобщи той.

" С тази вяра, че значимите заложени цели пред страната ни в границите на Плана ще бъдат изпълнени и преизпълнени от последващи постоянни и служебни държавни управления, виждам напред и ще изпратя Плана към Брюксел на следващия ден. Всички тези цели, промени и вложения – не ги приемайте като желанията или вижданията на един технократ. Такава е политическата действителност, че ние имаме потребност от тях, с цел да осигурим на жителите и страната ни разцвет и развиване ", сподели Пеканов.

В представянето на плануваните вложения за възобновяване обаче са посочени единствено няколко плана, като в презентацията липса желанието за създаване на заместваща газова мощ в комплекса " Марица Изток ", както и оповестеното преди дни от премиера Стефан Янев пред бизнеса увеличение на финансирането за създаване на 2.5 гигавата ВЕИ. Присъстват 878 млн. лева за 1.7 Гранични войски ВЕИ със системи за предпазване на енергията; 1.8 милиарда лева за саниране на сгради; 527 млн. за мобилна цифрова свързаност; 480 млн. лева за лаборатории и СТЕМ центрове; 140 млн. лева за слънчеви покриви на домакинствата; 107 млн. лева за центрове за лекуване на инсулти и 86 млн. лева за закупуване на медицински хеликоптери.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР