Служебният кабинет няма намерение т.г. да стартира проекти, финансирани от

...
Служебният кабинет няма намерение т.г. да стартира проекти, финансирани от
Коментари Харесай

България се отказва от парите за справедлив преход за тази година

Служебният кабинет няма желание т.г. да започва планове, финансирани от Фонда за обективен преход, и надлежно да се възползва от плануваните средства. Това излиза наяве от изявление на еврокомисаря по кохезията и промените Елиза Ферейра. Тази година България работи по 13 плана в региона на прехода към чиста стопанска система и сходно на други страни членки е поискала поддръжка от Европейска комисия за правенето на своя проект за обективен преход. Но все пак държавното управление не планува осъществяването на стратегическите промени.
" Бяхме осведомени от българското държавно управление, че т.г. страната няма интерес да стартира осъществяването на проекта. Ще изчакаме и ще забележим дали ще има смяна, тъй като преходът по този начин или другояче ще се случи ", съобщи еврокомисарят. Тя добави, че България е измежду страните с най-високо въглеродно замърсяване на единица продукция - над три пъти над междинното за Европейски Съюз. " Процесът на закриване на някои производства е натурален. Повечето страни са на мнение, че е по-добре преходът да се ръководи с финансиране от Европейски Съюз, изключително когато са нужни повече старания ", добави Ферейра. По думите й европейските фондове са предопределени да оказват помощ на работещите в западащи промишлености да придобият нови умения и да привлекат в тези области бизнеси, насочени към бъдещето.
България има достъп до 1,2 милиарда евро посредством Фонда за обективен преход. Средствата са планувани за дребни и междинни предприятия във въглищните райони. М.г. България се възползва от 100 млн. евро, а т.г. има достъп до над 450 млн. евро. 48-ото Народно събрание задължи служебното държавно управление да стартира договаряния с Европейска комисия за отпадане на уговорката до края на 2025 година излъчванията от топло- и електроцентралите в България да бъдат понижени с 40%, и то с базова 2019 година Този ангажимент бе стихотворец, с цел да бъде утвърден Планът за възобновяване и резистентност, а предоговарянето му на този стадий наподобява сложна задача.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР