Служебният кабинет намали с 40% еднократните такси за честоти, които

...
Служебният кабинет намали с 40% еднократните такси за честоти, които
Коментари Харесай

Кабинетът намали ударно таксите на телекомите

Служебният кабинет понижи с 40% еднократните такси за честоти, които ще платят телекомите, в опит да ги накара да влагат повече средства в нововъведения и в разрастване на новото потомство мобилни мрежи (5G). В късото известие се споделя, че държавното управление е приело предлагането на ръководителя на Комисията за контролиране на известията (КРС) Иван Димитров цената на един мегахерц в спектъра 700 и 800 MHz да падне до 72 хиляди лева Досега беше 120 хиляди лева Темата влезе като точка последна в дневния ред на държавното съвещание на 29 март, сами дни преди парламентарните избори. Не е ясно за какво краткотрайното държавно управление толкоз бърза да смъкна държавните такси. 

За желанията на краткотрайната власт първа сигнализира омбудсманът Диана Ковачева. Един след различен огромните телекоми подвигнаха цените за жителите и бизнеса, а страната им понижава, освен това фрапантно, таксите, възмути се Ковачева. " През цялата 2022 година телекомите получаваха държавна помощ под формата на обезщетения за цените на тока, която ще продължат да получават и през тази година. Проектът за промени в цената на КРС значи поредна поддръжка от страната посредством понижение на таксите ", показва Ковачева.

Вицепремиерът Христо Алексиев, вносител на измененията, ги оправда с това, че телекомите ще имат огромни разноски, свързани с потреблението на нови честоти за разрастване на 5G мрежи. Той сподели, че операторите и след редукцията щели да платят съществени суми - очаквал еднократно към 130 млн. лева за 2023 година плюс годишни такси в размер на близо 8 млн. лева.  

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР