Служебният кабинет използва създаването на стратегически документ, за да оправдае

...
Служебният кабинет използва създаването на стратегически документ, за да оправдае
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: АЕЦ Белене се използва за влияние на Кремъл в България

Служебният кабинет употребява основаването на стратегически документ, с цел да оправдае запазването на въглищните централи до оптимално дълъг интервал от време и налагането на към този момент мъртво – родени планове като АЕЦ „ Белене “ и нови реактори в АЕЦ „ Козлодуй “.

Това съобщи Мартин Владимиров шеф стратегия „ Енергетика и климат “ към Центъра за проучване на демокрацията пред NOVA NEWS.

Той уточни, че въглищните електроцентрали създават прекалено много сила, а България е третия експортьор на ток.

Експертът изрази позиция, че даже и при прекъсване на всички въглищни централи няма риск за сигурността на страната.

„ Бързо забравихме, че тези централи бяха губещи десетилетия. Те оцеляват с помощта на дотации “, добави Владимиров.

Нашият разбор демонстрира, че при унищожаване на въглищните централи до 2030 година няма опасности за сигурността на доставките, сподели той.

На районно ниво има задоволително базови мощности, с цел да поддържат системата, посочи Владимиров.

„ Имаме АЕЦ “Козлодуй “, АЕЦ „ Черна вода “ в Румъния, имаме водноелектрически централи у нас, в Румъния, и в Западните Балкани. От основно значение е да се извърши ремонт на ПАВЕЧ „ Чаира “ и да се усили мощността “, уточни специалистът.

По негови думи АЕЦ „ Белене “ е стопански голословен план, той заплашва освен финансовата непоклатимост на енергийния бранш, само че и националната ни сигурност.

Експертът е на мнение, че планът се употребява като средство за въздействие на Кремъл.

„ Той зарежда тези мрежи, с цел да могат те да управляват взимането на решения в основни институции в страната “, добави Владимиров.

По мотив газовата договорка с Турция той уточни, че съглашението е такова, че не се отключва търговията на природен газ сред София и Анкара.

Владимиров сподели, че „ Боташ “ е в ролята медиатор на „ Газпром “, с цел да обезпечи преференциално отнасяне на съветския газ в Югоизточна Европа.

„ Опасението е, че Турция се пробва да пласира скъпия газ на клиенти в Югоизточна Европа, подобен комфортен клиент е „ Булгаргаз “, чието управление сега желае да възвърне ролята на съветския газ на българския пазар “, приключи Владимиров.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР