Служебният кабинет гласува противоречиво решение за намаление s 40% на

...
Служебният кабинет гласува противоречиво решение за намаление s 40% на
Коментари Харесай

Кабинетът намали таксите за телекомите с 40%, за да инвестират в 5G мрежи

Служебният кабинет гласоподава спорно решение за понижение s 40% на еднократната такса, която телекомите заплащат на страната за честоти. Въпросните такси се събират от Комисията за контролиране на известията (КРС) по Закона за електронните известия. Правителството се съгласява да получи по-малко средства в бюджета от частните компании, само че да подтиква да влагат повече в иновации и в разрастване на новото потомство мобилни мрежи (5G).

Решението бе подложено на критика от Омбудсмана на България Диана Ковачева още при неговото публично разискване, защото съгласно нея телекомите подвигат цените на услугите си за жителите, а в това време кабинетът им понижава цените.

Днес транспортният министър Христо Алексиев побърза да изясни, че

предстоящите еднократни доходи за 2023 година са близо 130 млн. лева, а годишните такси, които ще се заплащат от мобилните оператори, ще са в размер на близо 8 млн. лева “

По думите му мобилните оператори ще имат по-голям интерес да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz, който до този миг не е употребен за цивилен потребности и за който не са получавани доходи. Министерството на превоза и известията и Министерството на защитата, както и други заинтригувани институции, работят за освобождение на военните честоти и даването им за цивилен потребности от съвсем 20 години.

Вече бяха извършени сполучливи проби за взаимно прилагане на честотите от военновъздушните сили и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги.

След публично разискване, Комисията за контролиране на известията предложи промени в размера на таксите, които регистрират положението на пазара, нуждата от стимулиране развиването на 5G мрежи и поощряване на вложенията и нововъведенията “, показват още от транспортното министерство.

Единичната цена на MHz бе 120 хиляди лева, като това число към този момент е сменена от 72 хиляди лева, излиза наяве от документите, качена за публично разискване. Тази информация не се оповестява нито в известието на държавната пресслужба, нито в това на Министерство на превоза.

В известието на Министерския съвет се показва, че изменението е обвързвано и с осъществяване на Реформа 2: Ефективно потребление на радиочестотния набор от Плана за възобновяване и резистентност, което ще подсигурява заплащанията. България би трябвало да завърши процедурите по даването за прилагане на радиочестотен набор в обхвати 700 MHz и 800 MHz, от което зависи ускореното разрастване и надграждане на 5G мрежите. Страната ни е една от последните в Европа, където този обсег не се употребява към момента за даване на мобилни услуги от пето потомство.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР