Служебният кабинет даде заявка, че е възможно да поднови преговорите

...
Служебният кабинет даде заявка, че е възможно да поднови преговорите
Коментари Харесай

Няма значение каква буря ще ни брули: Новата власт се готви да преговаря с Газпром

Служебният кабинет даде поръчка, че е допустимо да възобнови договарянията с " Газпром " за връщане на доставките на природен газ, които съветската компания приключи едностранно в края на април поради отхвърли на България да заплаща в рубли.

" Затръшната врата се открехва мъчно и изисква време. Тази врата е затръшната от нас като страна. Всяка алтернатива би трябвало да се употребява и няма значение каква стихия ще ни брули ", разгласи в изявление за Нова ТВ.

Той не отхвърли, че " Газпром " е нерешителен сътрудник, който се употребява от Москва за политически напън, само че съобщи, че " откакто тези условия са търпими за най-малко три европейски страни или техни сдружения, значи са вероятни " и че проблемите с руснаците можело да бъдат " отстранени и решени в договаряния, в случай че такива биха се водили ".

На въпроса дали е допустимо " Газпром " да изнуди страната да подпише нов дълготраен контракт в подмяна на краткосрочни гаранции за доставки, Божков отговори: " Това за какво би трябвало да е неприятно - обвързването с нов контракт? ".

" Това, което би трябвало да се мисли и да се разисква, е да се довършат доставките и недоставените количества в спрения интервал (от края на април нататък) да може да се употребяват от началото на идната година ", съобщи той.

В същото време се оказва, че никой в новия спешен щаб още не знае каква ще е цената на доставката на газ от седемте танкера за LNG, слагат под подозрение и напъните на някогашния енергиен министър Александър Николов да контракти още по-големи количества газ от Азербайджан, тъй като още не са видяли " докладните мемоари от командировките на министъра " в Баку.

Той омаловажи и новината за това, че Гърция усилва съвсем двойно, което ще разшири и опцията на България да се зарежда с доставки на полутечен природен газ.

Целта на новия търг за краткосрочни доставки са " с цел да се резервираме и да не подвластен напълно от тези 7 танкера ", разгласи той.

Според Божков виновността за неналичието на изясненост е на шефа на " Булгаргаз ", за който той иронично разгласи, че пристигнал на първото съвещание на щаба " добре загорял във ваканционния смисъл на думата " и връчил класьор с 1000 страници на новото управление на Министерството на енергетиката.

От думите му стана ясно, че евентуалният медиатор за обезпечаване на слот за доставката на газ от първия танкер за България е сложил условие за заплащане с газ и вероятно с спомагателна сума пари - какви са параметрите на договорката обаче Божков не знае като зам.-министър, а ръководителят му Росен Христов още анализирал досието на " Булгаргаз ".

Божков отхвърли рецензиите, че служебното държавно управление може да саботира издаването на Акт 16 на гръцкия интерконектор, като даде обещание, че представител на щаба персонално щял да следи за работата, тъй че да се отстранят забележките, които по думите му са " преодолими ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР