Служебен министър взе отношение по един важен за правителството въпрос.Това

...
Служебен министър взе отношение по един важен за правителството въпрос.Това
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Не зная защо се опитват да ни прикачат като руско правителство

Служебен министър взе отношение по един значим за държавното управление въпрос.

Това е съветска експанзия и е реалност. Не зная за какво се пробват да ни прикачат като съветско държавно управление. Не виждам причина за това нещо. Спазваме глобите, солидарни сме с нашите съдружници от НАТО. Не виждам причина да бъдем причислявани. Това разяснява пред БНР служебният министър на защитата Димитър Стоянов, част от кабинета „ Донев “.

„ Не единствено газът е оръжие, а и така наречен мека мощ е оръжие. Мека мощ са икономическите наказания, мека мощ са дипломатическите подходи. Мека мощ е образованието в други страни “, твърди той. По думите му България във връзка с глобите стои на постоянни позиции.

„ Санкциите върху Русия не престават и войната продължава. Ответната реакция я виждаме – прекъсване на газа за доста страни, вследствие на което се поражда обществено напрежение. Може би това е и задачата на Русия – да провокира обществено напрежение в страните членки на Европейски Съюз и да се изиска отдръпване на глобите “, счита Стоянов.

„ Има подписан меморандум сред „ Терем “ и украинската страна за ремонт на бронетанкова техника, само че все още няма постъпила такава поръчка “, заяви служебният боен министър.

По отношение на износа на оръжие той удостовери позицията си, че „ не би трябвало да бъде излъчено тежко въоръжение, Българската войска не разполага с ненужно такова “: „ Няма оръжие, което се изнася и което се предава от Българската войска по контракти към други страни. Това, което се създава във военно-промишления комплекс, то се изнася и страната печели “.

Във връзка с рецензиите, че зад служебното държавно управление стоят политически сили, които са на позиция да не се оказва военна помощ на Украйна и да не се противодейства на ползите на Русия, Стоянов сподели: „ Има решение на Народно събрание, с което не се разрешава износът на въоръжение към Украйна. Не стоят политически сили, а стои решението на Народното събрание – да се окаже военно-техническа помощ “.

От думите на министъра стана ясно още, че диалозите с полската страна за ремонта на нашите „ МиГ-29 “ са интензивни. Той ги дефинира като „ обнадеждаващи “. Полските представители са поканени да дойдат в България.

„ Два от моторите се обрисува да бъдат закупени непосредствено, а останалите шест да бъдат ремонтирани в Полша. Имаме пари. Има тъкмо заделени финансови средства – над 40 милиона “, изясни Димитър Стоянов.

За интервала от края на 2023 година до 2025-2026 година, когато би трябвало да дойдат и да бъдат въведени в употреба първите изтребители F-16, се обмислят разновидности. Единият от тях е да се продължи употребата на „ МиГ “-овете, а другият – да се търси друга платформа, която да запълни тази празнота. Изпратени са писма до много страни, има отговори от Франция и Швеция. Френската делегация ще бъде през днешния ден в МО, а шведската ще бъде у нас на 20 септември. Чакат се още отговори от Съединени американски щати и Израел.

„ Охраната на нашето небе е по Конституция обвързване на въоръжените ни сили. Такава опция не желая дори да помислям, че има - различен да пристигна вместо нас да пази “, безапелационен бе министърът на защитата.

Относно оповестените заключения в отчета на ДАНС за националната сигурност за 2021 година Стоянов уточни, че „ по-съсредоточено “ би трябвало да се правят превантивни инспекции.

„ Българската войска не е изолирана от българското общество. Пороците от българското общество се придвижват и в Българската войска “, добави той.

По проблема с граничната защита поради мигрантския напън министър Стоянов посочи, че в никакъв случай до момента не е имало толкоз войска по границата, написа frognews.bg.

„ Нашите функционалности не са полицейски. Ние имаме патрулни функционалности, те се извършват взаимно с „ Гранична полиция “. Можем да гоним и залавяме емигранти с „ Военна полиция “, сподели още той.

„ В трите карловски села, наранени от наводненията, има над 400 военнослужещи, към този момент се обрисува най-малко до края на октомври армията да оказва помощ. Стихията е връхлетяла тези села с цялостната си мощност. Такова нещо и аз не съм виждал до момента “, разяснява още служебният боен министър.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР