Службите знаят много. Нещата са изключително обезпокоителни, но можеше и

...
Службите знаят много. Нещата са изключително обезпокоителни, но можеше и
Коментари Харесай

Горанов: Системата на НАП е в минимален процент копирана, но не е манипулирана

" Службите знаят доста. Нещата са извънредно притеснителни, само че можеше и да бъде доста по-зле. Системата на Национална агенция за приходите в най-малък % е копирана, само че тя не е счупена, не е манипулирана, не е заличена. Действително изискуем опрощение на всички български жители, които по един или различен метод ще бъдат наранени от този теч на инофрмация ". Това съобщи пред Би Ти Ви финансовият министър Владислав Горанов във връзка хакерската офанзива по системата на Националната организация за приходите.

" Това, което можем да кажем сигурно, е, че 3% от общата база данни е публикувана във файловете, които изтекоха в общественото пространство ", изясни той.

" Тук не желая да влизам в тайни теории дали има намесени държавни управления в тази история. Доколкото съм осведомен с изтеклите данни, няма консистентна информация, с цел да се правят опити за злоупотреби. Няма изгубена информация и няма унищожена информация и страната ще може да продължи да извършва своите функционалности ", разяснява още Горанов.

" Ние изпълнихме уговорката си по Закона за отбрана на персоналните данни. Ролята на страната и инспекциите, които ще вършим, е да преценим имало ли е безгрижие, с цел да се стигне до това. Информация на Пентагона беше изнесена - т.е. никой не е предпазен, без това да е опрощение, несъмнено ", съобщи той.

Финансовият министър съобщи, че не намират връзка сред двете изпратени до медиите писма от хипотетичния хакер като засяга второто, в което се твърди, че е руснак, женен за българка.

" Коментирахме с премиера, че от мен се чакат решения и събираемост, а не оставки. Колкото повече се развива електронното ръководство, толкоз повече уязвимостта на машините ще нараства. Ако нямаше нито една електронна услуга на Национална агенция за приходите, през днешния ден нямаше да имаме този проблем. Много разузнавания на западните служби се върнаха в аналоговия свят ", заключи Горанов.

" Ако би трябвало да купуваме нова техника, съгласно вас от кое място трябваше да я купим? Покупката на техника, създавана в НАТО-вски страни, е нашият избор и мисля, че той е верен. Сумата, която е включена в писмените контракти, е ясно разказана в съответни детайли и съставни елементи. Президентът е сериозен от самото начало към договорката или елементи от нея ", сподели министърът по отношение на покупката на 8 самолета Ф-16.

" Рисковете за манипулиране на тази информация се усилват ", разяснява Горанов във връзка машинното гласоподаване.

" В развой сме. Европейската централна банка скоро ще приключи нейните оценки на банките у нас. Следващите няколко месеца ще има ясни резултати. Преди края на годината ще разберем тъкмо по кое време влизаме в еврозоната ", сподели той по тематиката за приемането на еврото у нас. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР