Службите за сигурност в Гърция и в по-широкия регион са

...
Службите за сигурност в Гърция и в по-широкия регион са
Коментари Харесай

Гърция е притеснена от евентуални джихадистки атаки в Северна Македония

Службите за сигурност в Гърция и в по-широкия район са загрижени за наличието на десетки етнически албанци в Северна Македония, които в предходните години са се били в редиците на близкоизточната радикална формация „ Ислямска страна “ и други джихадистки организации в Сирия и Ирак. Това оповестява извънредно електронното издание на водещия атински всекидневник Kathimerini, представено от " Фокус ".
Гръцката полиция и по-специално Oтдела за битка с тероризма, е обезпокоен от информация за 156 обвинени джихадисти, за които са получили предизвестие в границите на среща в Солун през декември 2017 година с присъединяване на началниците на полицията на Гърция, Албания, България и тогавашната Бивша югославска република Македония.
Македонската полиция е уведомила гръцките си сътрудници за 156 етнически албански „ джихадисти “, които са пътували до Сирия и Ирак в интервала сред 2013 г и 2015 година, с цел да се причислят към „ Ислямска страна “ и свързаната с „ Ал Кайда “ организация „ Джабхат ан-Нусра “.
Предполага се, че минимум 86 от тези бойци са се върнали в родината си.
Опасенията се усилиха по-рано този месец, когато управляващите в Северна Македония обявиха, че са предотвратили плануван „ терористичен акт " от поддръжници на „ Ислямска страна “ и са конфискували „ предмети и устройства, свързани с възможна офанзива ".
Гръцките полицейски източници разкриват пред изданието, че техните сътрудници от Северна Македония не са ги уведомили за резултатите от следствието им във връзка предотвратения терористичен акт.
Посолството на Съединени американски щати в Скопие също изрази угриженост, като издаде предизвестие по-рано този месец за „ нараснал риск от терористични офанзиви, въодушевени от екстремистка идеология в Северна Македония ".
„ Терористичните организации и човеци, въодушевени от екстремистка идеология, имат желание да нападат цивилни жители, в това число американски жители, които пътуват в чужбина ", бе казано в известието в посолството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР