Службите за реакция при извънредни ситуации също в голяма степен

...
Службите за реакция при извънредни ситуации също в голяма степен
Коментари Харесай

Професиите, които са най-застрашени от коронавируса

Службите за реакция при изключителни обстановки също в огромна степен са изложени на евентуално заразяване.

© Цветелина Белутова Настъпващата пандемия от ковид слага избрани категории хора в обществото в изключително огромен риск от ранно възпаление. Вероятно си мислите, че това са експертите, които са на първа линия в битката със болестта - екипите от " Бърза помощ ", лекарите, медицинските сестри... И значително сте прави.

На процедура обаче най-застрашени в действителност са една по-специфична група здравни служащи, които на пръв взор не наподобяват на борци с ковид - става дума за денталните хигиенисти, оралните хирурзи, зъболекари и техните асистенти. Защото вероятността да се болестите с COVID-19, а в действителност и с което и да е въздушно-капково заболяване, се дефинира от два фактора - с каква активност сте изложен на вируса и доколко се постанова да се доближавате до други (и изключително до тяхната уста), споделя New York Times. Вероятно също по този начин ще се изненадате да разберете, че измежду най-заплашените в действителност попадат и... хореографите, физиотерапевтите и масажистите, чиято работа ги принуждава да са в съвсем непрекъснат физически контакт с други.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кой не може да съблюдава отдалеченост

Рискът за представителите на другите специалности е оценен от New York Times въз основа на информацията от базата данни O*NET, поддържана от министерството на заетостта на Съединени американски щати. Там са разказани разнообразни физически параметри на въпросните действия, като да вземем за пример какъв брой постоянно контактуват с близките от близка отдалеченост, до каква степен употребяват телефон или пък какъв брой постоянно се навеждат. От тази статистика също по този начин ще разберете, че измежду най-заплашените от заразяване попадат и стюардесите поради непрекъснатия си непосредствен контакт с интернационалните пасажери, идващи от най-различни точки на света.

Като обща група въпреки всичко най-заплашени си остават здравните служащи на първа линия. Те контактуват с инфекции и заболявания на всекидневна база, а също по този начин са в непосредствен контакт с пациентите и между тях. Най-висок е рискът за тези доктори и медицински сестри, които правят процедури, свързани с обособяване на аерозоли - интубиране, бронхоскопия, действия, свързани с кашляне, взимане на проби от болните и така нататък Силно застрашени са и чиновниците в лабораториите, които боравят с пробите. Именно сходни действия, осъществявани незабавно и под стрес, са повода за бързото заразяване с ковид на доста доктори и медицински сестри както в Ухан, Китай, по този начин и в Северна Италия. Поставянето им под карантина или тяхното хоспитализиране от своя страна в допълнение сковава така и така претрупаните сега здравни системи. Затова доставката на защитна екипировка за медиците и екипите на " Бърза помощ " сега е първостепенна грижа на страната.

В групата на доста застрашените попада и помощният личен състав в лечебните заведения - водачи на коли за спешна помощ, техници, санитари, както и докторите и сестрите, които посещават стаите на пациентите, даже и да не се постанова да контактуват директно с тях. В тази рубрика влизат и чиновниците на погребалните организации, гробищата и моргите, които ще се наложи да контактуват с умряли от COVID-19, предизвестяват в своите рекомендации и от американската Агенция по сигурността на труда. За рискова група се одобряват и персоналните домашни здравни помощници, както и чиновниците в домовете за остарели хора, които от своя страна са най-застрашените от разболяване и съдбовен излаз хора в обществото.

А в случай че полицията се разболее?

Службите за реакция при изключителни обстановки също в огромна степен са изложени на евентуално заразяване - става дума за спешна помощ, полиция, пожарна. И в случай че личният състав на колите за спешна помощ в общия случай е екипиран със защитно облекло, това не важи в такава степен за органите на реда. В българския случай полицията е оборудвана единствено с респиратори, само че за сметка на това е виновна за обслужването на КПП-тата край градовете и контактува директно с евентуално инфектираните персонални документи на хиляди хора. Евентуално всеобщо заразяване на полицейските чиновници би могло да предизвика срив в системата за сигурност на страната и внезапен растеж на престъпността в изискванията на отслабваща държавност.

Друга доста застрашена група са личният състав на детските градини и учителите, изключително тези в долните класове, където дисциплината и разбирането за смисъла на карантината евентуално не са на висота. Допълнително утежнителен фактор в тази ситуация е напредналата възраст на огромна част от преподавателите в междинните български учебни заведения, както и събитието, че в множеството случаи подрастващите карат заболяването безсимптомно или леко.

С напредването на пандемията рискът от заразяване към този момент не се лимитира до тези, които са на първата линия в битката с ковид. Особено застрашени са продавачите в аптеките, където пазарят евентуално заболели хора, и в по-малките квартални магазини за артикули от първа нужда, които към момента са отворени. В тази категория попадат и хората на касите в хипермаркетите. Това е повода здравните органи да предлагат по опция да се премине в оптималната степен към картови разплащания.

По принцип с сходно равнище на застрашеност са специалности като фризьори и сервитьори, които допускат непосредствен контакт с доста непознати хора. В българския подтекст обаче тези действия към този момент не са подобен вектор на болестта поради краткотрайното затваряне на фризьорските салони и заведенията за хранене. Преориентацията на последните към доставки по домовете и предизвиканият от карантината взрив на куриерските услуги обаче основава още една рискова категория - домашните куриери. В този подтекст компаниите, упражняващи тази активност, би трябвало съществено да усилят хигиеничните условия и да вкарат ежедневни проби на здравословното положение за своя личен състав. Същото в огромна степен важи и за чистачите, домашните помощници и службите за събиране на боклуци, чиято персонална хигиена е евентуално обвързвана с възможното по-нататъшно (не)разпространение на болестта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР