Службите са борба с организираната престъпност в Чехия са обискирали

...
Службите са борба с организираната престъпност в Чехия са обискирали
Коментари Харесай

В Чехия разследват за корупция компанията, правила тол-системата у нас

Службите са битка с проведената престъпност в Чехия са обискирали офиси на клона на австрийската компания ”Капш ” (Карѕсh), която построява и подържа тол-системата в страната от 2007 година. Разследването е за корупция в огромни размери. Същата компания построява и тол-системата в България.
Служители от Националния център против проведената престъпност (NCOZ) на Чехия са претърсили няколко офиса на австрийската компания " Капш " в Чешката република, оповестява Канал 24 на Чешката социална телевизия.

Проверката в Чехия е обвързвана с социална поръчката за тол-системата в страната. Подозренията на полицията за корупционен модел са ориентирани към шефа на чешката Комисия по защита на конкуренцията Петра Рафай (Petra Rafaj) и шефа на клона на " Капш " в Чехия Карел Феикс (Karel Feix).

Фокусът на следствието е върху контракта на Министерство на превоза за избор на тол-оператор. " Капш " ръководи от 2007 година тол-системата на Чехия. При провеждането на последния търг за тол-оператор на системата " Капш " са били отстранени.

В тази връзка министър председателят на Чехия Андрей Бабиш оповестява, че след отстраняването на компанията като оператор на тол-системата се е оказало, че употребата на системата ще коства с един милиард евро по-евтино.

Toл cиcтeмaтa в България ce изгpaждa oт aвcтpийcĸaтa Карѕсh Тrаffіс, ĸoятo още през цялото време се твърди, че имa cepиoзeн oпит в тaзи дeйнocт. Цената на системата у нас e 150 млн. лeвa бeз ДДC. Koмпaниятa тpябвaше дa я изгpaди изцялo зa cвoя cмeтĸa, ĸaтo paзxoдитe щe й бъдaт възcтaнoвeни в paмĸитe нa 3 гoдини oт cъбpaнитe тaĸcи. Както знаете тол-системата започва на 1 януари с куп проблеми, а даже шефът на Агенция " Пътна инфраструктура " си отпътува поради гафовете.

Дали българската прокуратура не следва също да извърши инспекция на публичната поръчка с нашата тол-система?! Само за успокоение на жителите, които и през днешния ден немогат да се оправят и да върнат парите си след небезаварийното пускане на българската тол-система.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР