Службите по разузнаване в Сърбия разследват широкомащабна операция на руски

...
Службите по разузнаване в Сърбия разследват широкомащабна операция на руски
Коментари Харесай

Шпионски скандал с руснаци в Сърбия

Службите по разузнаване в Сърбия проверяват широкомащабна интервенция на съветски шпиони и офицери от сръбските въоръжени сили, съобщи сръбският президент Александър Вучич.

Вучич приказва след съвещание на Съвета за национална сигурност. Заседанието беше свикано след появяването на видеоклип в интернет, показващ някогашния заместител на военното аташе на съветското посолство в Белград да предава пари на сръбски боен.

Вучич посочи, че срещата се е състояла предишния декември в Земун, а получателят е пенсиониран подполковник от сръбската войска: „ Службите на Република Сърбия неколкократно документираха с аудио- и видеозаписи контактите на заместник-аташето Георгий Клебан с членове на въоръжените сили на Сърбия. Документирали сме и други членове на съветските служби за сигурност “.

Президентът на Сърбия изрази неразбиране от съветските дейности, само че беше безапелационен, че Белград няма да се откаже от досегашната си политика на боен неутралитет.

„ Уверен съм - най-малко по този начин си мисля - че президентът Владимир Путин, не е бил известен за тези работи. Ние не забравяме какво направи той за нас през 2015-та в Съвета за сигурност. Не забравяме и в никакъв случай няма да забравим поддръжката на Русия за целостта на Република Сърбия. Имам единствено едно запитване към нашите съветски другари - за нещо, което не разбирам. Сърбия, както знаете, е единствената страна, която не вкара европейските наказания против Русия. Сърбия е единствената страна, която на нито един конгрес не е гласувала срещу ползите на Русия. Затова попитах през днешния ден съветския дипломат у нас Александър Боцан-Харченко единствено това: Защо? “.

Руското външно министерство окачестви шпионската спекулация като „ провокация “, проведена преди визитата на Вучич в Москва на 4 декември.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР