Службата за сигурност на Украйна (СБУ) твърди, че разследва управителя

...
Службата за сигурност на Украйна (СБУ) твърди, че разследва управителя
Коментари Харесай

Украйна разследва епископ за дейност в интерес на Русия

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) твърди, че проверява шефа на една от епархиите на Украинската православна черква във Виницка област, който съгласно силите за сигурност е работил в полза на Русия, оповестява съветската работа на Би Би Си.

В проповедите си, както декларират от СБУ, той оправдавал съветската експанзия против Украйна и допринасял за разпалването на междурелигиозна ненавист измежду вярващите.

Украинските спецслужби не показват директно името на духовника, но източници от Би Би Си Украйна оповестиха, че става дума за Тулчинския и Брацлавски митрополит Йонатан (в света Анатолий Елецки).

Срещу него е формирано дело по член 161 от Наказателния кодекс на Украйна за нарушение на равенството на жителите според от тяхната раса, народност, вяра, религиозни убеждения, увреждане и други учредения. Самият митрополит отхвърля виновността си.

В момента Йонатан е най-високопоставеният представител на УПЦ, преследван от украинските специфични служби. По-рано различен почитан свещеник, Изюмският архиепископ Елисей, избяга в Русия дружно с съветските войски след отдръпването им от града.

Митрополит Йонатан е роден и учил в Русия. Някои от изказванията му преди този момент бяха оценени от наблюдаващи като проруски.

Той също се изрече много сериозно за решението на УПЦ за обособяване от Московската патриаршия и разкритикува поместния събор, извършен в Украйна през май, който прогласи самостоятелност от Москва.

В проруската общност Йонатан постоянно е именуван " поредно проруски настроеният митрополит на Тулчин ", който " е лоялен на патриарх Кирил, Руската черква, Русия и ненавижда украинизацията ".

Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на на вселенския патриарх Вартоломей бе основана автокефална Православна черква на Украйна, която се отдели от Украинската православна черква, тогава част от Руската православна черква. Това предизвика дълбок раздор и преустановяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

Именно Украинската православна черква, която допреди съветската експанзия бе подчинена на Московската патриаршия се отдели от нея и се разгласи за независима, което беше тежък удар по престижа на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който се смята за доста доближен на Путин и подкрепя горещо съветските военни дейности в Украйна.

На 8 септември латвийският парламент гласоподава за автономия на Латвийската православна черква, ход който беше оспорен от Московската патриаршия, откъдето обявиха, че светските управляващи (парламент и президент) нямат пълномощия да се месят в църковните каузи. В Латвия живее огромно рускоезично православно малцинство. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР