Службата за сигурност на Украйна разпространи видео, в което задържаният

...
Службата за сигурност на Украйна разпространи видео, в което задържаният
Коментари Харесай

Кумът на Путин от украински арест: Порошенко имаше ключова роля в корупционни схеми

Службата за сигурност на Украйна популяризира видео, в което арестуваният проруски олигарх и депутат Виктор Медведчук разказва за приватизирането на част от украински нефтопровод и закупуването на въглища непосредствено от окупираните територии на Донбас през 2014-2015 година И хвърля директни обвинявания против някогашния президент на Украйна Петро Порошенко, против който украинското Държавно бюро за следствие стартира дело през 2021 година Сред обвиняванията против Порошенко има и такова за действия, свързани със закупуване на въглища от мини в сепаратистките региони през 2014-2015 година като метод за финансиране на проруските сили в Донбас.

Самият Медведчук е с обвинявания за държавна измяна. Той беше и под домакински арест преди съветската инвазия, само че съумя да се укрие. Докато не бе арестуван пред април - облечен във военна униформа. 

Във видеото близкият до Путин милионер твърди, че някогашният президент на Украйна е имал основна роля в двете корупционни схеми. Порошенко е желал от Медведчук да потърси съдействието на Руската федерация за реализирането на незаконни енергийни доставки, като самият държавен глава е помагал за подпомагане от страна на украинските институции - най-малко това е версията на приятеля на Путин.

" За да се приватизира този газов водопровод, с цел да стане всъщност благосъстоятелност на Порошенко, трябваше да се подхващат редица стъпки... ", споделя Медведчук за договорката с част от нефтопровода " Самара-Западно направление ".

Съдилищата, прокуратурата, Антитръстовият комитет, Фондът за държавна благосъстоятелност – всички тези институции се произнасят в интерес на частните ползи на тогавашния президент. За една година нефтопроводът носи на притежателите си два пъти повече приходи, в сравнение с са вложени в него – 42 млн. $, а всички прехвърляния на дизелово гориво по газопровода са прекъснати през май 2019 година – незабавно след приключването на мандата на Порошенко, твърди още Медведчук.

Задържаният народен представител дава детайлности и за незаконно изкупуване на въглища от краткотрайно окупираните от Русия територии на така наречен Луганска и Донецка национална република през 2014-2015 година

„ В тази скица беше забъркано цялото висше управление на страната: от президента и министрите от кабинета до органите на реда и хората, които бяха директно забъркани във всичко това “, споделя Медведчук.

Службата за сигурност на Украйна твърди, че той е показал имената на висшите чиновници, които са взели участие в измамата. Списъкът включва някогашни бюрократи, централни банкери, депутати и чиновници на правоприлагащите органи. В ход е следствие, което цели да се открият детайлностите и обстоен лист на лицата, забъркани в корупционните действия, посочват още от Службата.

„ Медведчук удостоверява, че някогашният президент Порошенко е употребявал връзките на олигарха с съветското управление, с цел да провежда избрани бизнес схеми. И те, съгласно Службата за сигурност на Украйна, несъмнено не са били в полза на страната. Напротив, стопанската система и сигурността пострадаха директно от тях. И това беше улеснено от редица високопоставени чиновници, въз основа на показанията на господин Медведчук, от министри до шефа на Националната банка “, споделя ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов.

Подобни дейности доста ускоряват въздействието на Русия върху украинската стопанска система, показват от Службата.

„ Информацията от Медведчук дава опция на украинската общност да види каква е била държавната политика преди. Това в действителност е въпрос освен на юридическа отговорност, само че и на морална отговорност. Защото видяхме образец за необикновен политически цинизъм – когато под патриотични лозунги се решаваха бизнес въпроси и даже се финансираха терористи. За да вършат лесни пари, те разрешиха на Русия да ускори въздействието си върху Украйна “, споделя още Баканов.

Самият Порошенко отхвърля обвиняванията против себе си и ги дефинира като " политически стимулирани " и като част от политическата битка с Володомир Зеленски. Адвокатът на някогашния държавен глава - Игор Голован, също твърди, че думите на Медведчук не отговарят на действителността и дейностите на Службата за сигурност на Украйна са „ пиар “.

" По наше мнение това, което прави Службата за сигурност на Украйна, е извънреден пиар. Първо, това не е тяхно дело, с това би трябвало да се занимава Държавното бюро за разследване Това, за което приказва службата за сигурност на Украйна, потвърждава, че тя няма нищо общо с истината и законите ", споделя юристът.

Британският ежедневник Financial Times разяснява, че ходът на Службата на сигурност на Украйна навежда на мисълта, че в Киев още веднъж се водят вътрешни политически битки - три месеца след началото на съветската инвазия. 

Решението на управляващите в Киев да разгласяват изказванията на арестувания проруски народен представител и олигарх е първи симптом, че остарялата омраза сред настоящия украински президент Володимир Зеленски и неговия предходник на президентския пост, останала на назад във времето след съветското навлизане на 24 февруари, отново се разпалва, написа Financial Times. Самият Порошенко наскоро в изявление съобщи, че няма да нападне Зеленски и няма да приказва за връзките им, до момента в който войната не завърши и Украйна не я завоюва. По думите му единството в страната е измежду най-мощните оръжия против Русия, напомня английското издание.

Виктор Медведчук е един от най-отявлените последователи на Кремъл в Украйна, член на Върховната Рада, а кръстник на щерка му е самият Владимир Путин. Олигархът е известен е и като  " кума на Путин ". Видеозаписът е първото проявление на Медведчук от средата на предишния месец, когато той бе арестуван при опит да избяга от Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР