Службата за сигурност на Украйна образува наказателно производство след разпространено

...
Службата за сигурност на Украйна образува наказателно производство след разпространено
Коментари Харесай

Киев обвини руските военни в убийство на украински войник след думите Слава на Украйна!

Службата за сигурност на Украйна образува наказателно произвеждане след публикувано в обществените мрежи видео на хипотетично ликвидиране на невъоръжен украински боец. Украинският основен прокурор Андрой Костин упрекна Русия в нарушение на законите на войната.

Киев дефинира стрелбата като " следващото съветско военно закононарушение " и прикани интернационалната общественост да проверява случая.

В понеделник в обществените мрежи, на което се вижда по какъв начин невъоръжен мъж в украинска военна униформа стои в гората, довършва цигара и споделя " Слава на Украйна! ", след което е убит с картечници и пада.

Може да се допусна, че убитият е украински военнопленник. Къде тъкмо и по кое време е изработен видеозаписът, не е известно. Самоличността на хипотетичния умрял - също. На фрагментите не се вижда нито един от стрелците, чуват се единствено гласове.

След установяването на самоличността на военнослужещия фракцията " Слуга на народа " ще изиска от президента Володимир Зеленски да го удостои със званието " Герой на Украйна ".

" Поредното военно закононарушение на Руската федерация беше разстрелът на невъоръжен боец, чиито последни думи бяха „ Слава на Украйна! " Самите окупатори снимаха това брутално ликвидиране ", написа в Телеграм ръководителят на " Слуга на народа " Давид Арахамия.

Фракцията прикани международната общественост, парламентите, държавните управления и интернационалните организации " да санкционират терористичната страна (Русия) и нейното управление за всички военни закононарушения, закононарушения против човечеството и актове на геноцид, осъществени против украинския народ ".

Украинският омбудсман Дмитро Лубинец сподели, че е изпратил видеото на интернационалните сътрудници и сътрудници омбудсмани от разнообразни страни по света " като удостоверение за следващото съветско военно закононарушение ".

" Разстрелът на покорен украински военнослужещ е нарушаване на Женевската спогодба. Това е демонстрация на подлост и измама . Когато думите " Слава на Украйна " будят респект, почитание и горделивост в целия свят, руснаците стрелят по украинския девиз ", написа Лубинец.

По думите му Русия ще би трябвало да дава отговор за всяко осъществено военно закононарушение.

Ръководителят на канцеларията на президента Андрий Йермак също разяснява видеото. " За всяко такова военно закононарушение ще има отмъщение. Никой няма да може да се скрие от него ", написа Йермак в Телеграм.

Министърът на външните работи Дмитрий Кулеба прикани Международния углавен съд да проверява събитията към случая. " Ужасно видео с невъоръжен украински военнопленник, екзекутиран от съветски войски единствено тъй като е споделил " Слава на Украйна ". Още едно доказателство, че тази война е геноцид ", написа той в Телеграм.

Руското министерство на защитата към този момент не е дало отговор на запитванията по случая.

Според Женевската спогодба за отнасяне на военнопленниците, подписана и от Русия, на пандизчиите би трябвало да се подсигурява живот и хуманни условия на задържане. Екзекуциите или малтретирането на военнопленници са военни закононарушения.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР