Службата за сигурност на Украйна извърши обиски в едно от

...
Службата за сигурност на Украйна извърши обиски в едно от
Коментари Харесай

Украинските специални служби посегнаха на най-святото

Службата за сигурност на Украйна извърши обиски в едно от най-светите места за съветското православие - Киево-Печорската лавра. Това надалеч не е първият случай напоследък, когато украинските специфични служби търсят съветски диверсанти в църкви и манастири. Наистина ли православното духовенство е лидерът на съветския свят в Украйна?

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) се зае съществено с Украинската православна черква (УПЦ) през последните седмици. Редица манастири, епископи, свещеници и енориаши се ревизират „ за преданост към съветския свят “, Москва, както и за „ укриване на съветски диверсанти и оръжия “.

По-специално Корецкият женски ставропигиален (тоест под директното ръководство на главата на УПЦ митрополит Онуфрий) манастир „ Света Троица “ и женският манастир на Волинската икона на Божията Майка на територията на Сърненско-Полеската епархия. в Ровненска област на Украйна попадна в следствието на СБУ.

А в този момент претърсвания са осъществени и в известната Киево-Печорска лавра. Там локалното духовенство беше обвинено в „ дискредитиране на връзките с Русия “ въз основа на видео, показано от свещеника на разколническата „ Православна черква на Украйна “ (ПЦУ) Михаил Емелян. В това видео, за което се твърди, че е снимано по време на обреда на миропомазването, голям брой хора в един от храмовете на лаврата пеят „ Звънът се носи, носи се над Русия “. Не знае какво е правил един еретик от ПЦУ в един от основните манастири на УПЦ (уж въпреки всичко Московската патриаршия, МП) също е обособен и забавен въпрос, на който към момента няма отговор.

По един или различен метод митрополит Павел (Лебед), неотложно в профил от свещенодействие някой си отец Захарий, който в този миг служи като духовник на лаврата. При това, забавно, не от политическа, а от богословска позиция. Според наместника виновността на Захарий е, че е разрешил на литургията да се пеят „ всемирски песни, които нямат нищо общо с богослужението “.

Свещеникът незабавно акцентира, че братята от лаврата се молят за Украйна, украинската войска и украинските управляващи. Всички тези ограничения обаче не помогнаха. И тази власт, за която се молят в лаврата, пристигна в тази лавра за „ да не допусне потреблението на лаврата като клетка на съветския свят “. Какво се споделя публично на уеб страницата на СБУ.

Тук, несъмнено, поражда въпросът за какво украинските управляващи в лицето на СБУ не престават по този начин интензивно да оказват напън върху УПЦ. Все отново преди няколко месеца в тази Църква се организира Събор, който постанови „ цялостната самостоятелност и автономия на УПЦ от РПЦ “. Това е, което украинските управляващи се опитваха да реализират от УПЦ в продължение на доста години, в това число посредством основаване на, меко казано, странна от канонична позиция организация като ПЦУ.

И тук, наподобява, след такава декларация за преданост от страна на УПЦ, можеха да се успокоят. Но нюансът е, че макар общественото единодушие с това решение на болшинството от участниците в украинския събор, като се изключи епархиите, които са част от Кримската митрополия, епархиите на ЛНР и ДНР, в страната въпросът с отделянето на УПЦ от РПЦ като цяло не се получи. И това се вижда даже на обществено равнище.

Как по този начин? Вижте формалния уеб страница на УПЦ беше доста обновен преди няколко месеца (можете също да получите най-малко непълен достъп до остарелия, не по-малко формален уебсайт). В остарялата секция с документи има „ Устав на УПЦ “, който апропо гласи: „ Украинската православна черква се сплотява с Поместните православни църкви посредством Руската православна черква “. В същото време във връзка с административното ръководство се оповестява следното: „ Украинската православна черква е самостоятелна и независима в своето ръководство и конструкция.Висши органи на църковна власт и ръководство на Украинската православна черква са Съветът на Украинската православна черква, Архиерейският събор на Украинската православна черква и Светият синод на Украинската православна черква, ръководени от митрополита на Киев и цяла Украйна. ”

Тази позиция дълги години не устройваше формален Киев. Те желаеха цялостно спиране на връзките сред УПЦ и Московската патриаршия. Оттук и натискът върху УПЦ, и решението на Украинския събор от 27 май. Но в този момент в секцията „ документи “, както на новия, по този начин и на остарелия уеб страница на УПЦ, просто няма Устав под каквато и да е форма. Нито в каноничен, нито в „ обновен ” в светлината на последните „ съборни изявления ”.

Което слага УПЦ в доста забавна и не изключително приятна позиция. От една страна, не без съображение Московската патриаршия може да заподозре решенията на събора в Киев като неканонични. И самодейностите по този път на архиереите на УПЦ са началото на следващия ерес. От друга страна, сегашният режим в Киев също не вижда публично и обществено удостоверение, че Украинската православна черква дефинитивно се е разграничила от Москва. Няма обществено налични подкрепящи документи за подобен ход.

А те явно не съществуват по простата причина, че в случай че бъдат оповестени, доста украински вярващи, свещеници и епископи просто ще изоставен юрисдикцията на УПЦ, тъй като са в ерес (А неразрешеното оповестяване на личната автокефалия с измененията в Устава ще бъдат точно разкол), те не желаят да бъдат. С такава „ цялостна самостоятелност “ сегашният киевски режим ще може да прави каквото си изиска с УПЦ. Например принудително може да го сплоти с ПЦУ. Засега киевските управляващи не могат да си разрешат сходна стъпка. Статутът на УПЦ през днешния ден, явно, като цяло не е явен за никого. Включително и на СБУ. Но тяхната работа е да мачкат и чупят. Това, което вършат по нормалния си метод.

В началото на април тази година Генералната прокуратура на Украйна арестува прочут духовник на УПЦ в Днепропетровска област „ за съдействие със страната-агресор Руската федерация “.

Още през февруари 2019 година полицията, дружно с „ деятелите “ на ПЦУ в Тернополска област, нападнаха протоиерей Стефан Белан, който беше обичай, тъй като пречеше на противозаконното свещенодействие на същите тези „ деятели “ на ПЦУ в неговата черква. Самият свещеник разказа случая по следния метод: „ Бързо дойдоха специфичните елементи и стартира да ни бият. На видеото всичко се вижда ясно. Биха ме, блъскаха вярващи. И тогава пристигнаха едни мъже в камуфлажи с червени и черни линии и започнаха да ни разпръсват всички. Хванаха ме за главата и ми счупиха пръста. След това извикахме кола за спешна помощ. Медицински служащи са записали побой по цялото тяло - глава, гърди, ръце ”.

Друг случай се случва в самото начало на СВО, на 24 февруари тази година. В Киев полицията арестува свещеника на УПЦ Михаил Павлушенко по съмнение за бойкот. Въпреки че в действителност той просто изтичва на улицата, с цел да помогне на вероятните жертви след злополука на хеликоптер.

А най-фрапиращият и в това време доста чудноват случай е задържането през май 2022 година от СБУ на духовник Сергей Тарасов. И последвалото му ликвидиране. Тялото на духовника със строшен череп е намерено през август същата година в моргата. Няма информация кой и по кое време е умъртвил Тарасов. УПЦ обаче публично съобщи, че в никакъв случай не е имало подобен свещеник на щат. Въпреки че в Русия този духовник беше прочут точно като член на УПЦ.

В Украйна на репресии са подложени освен елементарни свещеници, само че и епископи. Например, когато СБУ организира обиски в ръководителя на Тулчинска и Брацлавска епархия митрополит Йонатан (Елецки) по съмнение за „ разпространяване на проруска агитация “. И макар че самият епископ Йонатан твърди, че това е „ провокация за принудително завладяване на Тулчинската черква “, кого го е грижа в този момент за тези чисто вътрешноукраински църковно-държавни процеси?

Цялата тази украинска църковно-държавна драма, апропо, е доста явен намек към клира и епископата на православните автономии в балтийските страни. По-специално Естония и Латвия. Вижте какво ще стане с вас. И чудете, когато се случи, тъй като вие сами сте го докарали до там.

Връщайки се към украинските каузи, заслужава да се означи другата страна на „ взаимоотношението сред СБУ и УПЦ “. И по този начин, съгласно ръководителя на отдела за религиозни организации на отдела за обществено-политически връзки, осведомителна политика на военно-гражданската администрация на Запорожка област Артьом Шарлай, „ след освобождението на по-голямата част от Запорожка област се оказа, че редица свещеници, в това число огромни, са информатори на СБУ. По принцип те са почнали работа за специфичните служби през 2014 година, само че някои и по-рано. Сега се пробват да водят политиката, която е преференциална за СБУ. За благополучие има малко на брой такива. Те са разпознати, дава им се време да размислят и да откажат да сътрудничат на СБУ ”.

Както акцентира чиновникът от Запорожие, тези свещеници са най-вече от Западна Украйна. Как по този начин „ западняци “ са служили в източната част на Украйна през всичките тези години? Но за РПЦ и нейните автономии наднационалното и, по този начин да се каже, „ наденорийско “ служение е нормална процедура.

Е, както се споделя - усетете разликата. Ако в Украйна, при най-малкото съмнение за непочтеност към духовенството, СБУ неотложно идва с обиски, то в новоприсъединените съветски територии военно-цивилната администрация се лимитира до „ възпитателни беседи “.

Целият този безпорядък, както наподобява, ще спре едвам с края на специфичната военна интервенция на Русия в Украйна. А по какъв начин тъкмо ще приключи, дали каноничното православие ще продължи да съществува на сегашните украински територии и под каква форма - зависи от това по какъв начин тъкмо, с какъв излаз ще завърши СВО и до каква степен ще бъдат изпълнени дилемите на Русия в границите на тази акция.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР