ООН критикува решението на Франция да забрани хиджабите на спортистите на Олимпийските игри през 2024 г.

...
Службата за правата на човека на ООН разкритикува френското правителство,
Коментари Харесай

Службата за правата на човека на ООН разкритикува френското правителство, че е забранило на френски спортисти да носят хиджаб на Олимпийските игри в Париж догодина.

„Никой не трябва да налага на една жена какво трябва да носи или да не носи“, каза във вторник Мария Хуртадо, говорител на Върховния комисар на ООН за правата на човека.

 Мюсюлманка, облечена в стила на обличане, наречен абая, се разхожда по улица в Нант, Франция, 29 август 2023 г. REUTERS/Stephane Mahe Мюсюлманка, облечена в стила на облекло, наречен абая, се разхожда по улица в Нант, Франция, 29 август 2023 г. REUTERS/Stephane Mahe Стефан Мае/Ройтерс

„Като цяло, според комитета за премахване на дискриминацията срещу жените, всяка държава, страна по конвенцията, в този случай Франция, има задължението да предприеме всички подходящи мерки за промяна на всякакви социални или културни модели, които се основават на идеята за малоценност или превъзходство на двата пола“, добави Уртадо.

„Имайки предвид това, дискриминационните практики срещу група могат да имат вредни последици. Ето защо според международните стандарти за правата на човека, ограниченията на изразяване на религии или вярвания, като избор на облекло, са приемливи само при наистина специфични обстоятелства, които се отнасят до законни опасения за обществената безопасност, обществения ред или общественото здраве или морал по необходим и пропорционален начин, “, добави тя.

Коментарите на Уртадо дойдоха, след като френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера каза в неделя на френските спортисти няма да бъде позволено да носят хиджаб на Олимпиадата в Париж догодина, аргументирайки се в полза на „строг режим на секуларизъм, прилаган стриктно в областта на спорта“. ”

 Жена, облечена в рокля от абая, се разхожда по улиците на Лил, Северна Франция, на 28 август 2023 г. Решението на френското правителство да забрани на ученичките да носят абая - дълги, развяващи се рокли от Близкия изток - откри нов дебат за светските закони на страната и отношението към мюсюлманските малцинства. (Снимка от Denis Charlet / AFP) (Снимка от DENIS CHARLET/AFP чрез Getty Images) Жена, облечена в рокля от абая, се разхожда по улиците на Лил, Северна Франция, на 28 август 2023 г. Решението на френското правителство да забрани на ученичките да носят абая - дълги, развяващи се рокли от Близкия изток - откри нов дебат за светските закони на страната и отношението към мюсюлманските малцинства. (Снимка от Denis Charlet / AFP) (Снимка от DENIS CHARLET / AFP чрез Getty Images) Денис Шарлет/АФП/Гети изображения

"Какво означава това? Това означава забрана на всякакъв вид прозелитизъм и абсолютен неутралитет на обществената услуга“, каза Удеа-Кастера пред държавната телевизия France 3.

Пресслужбата на министерството каза пред CNN във вторник, че министърът „просто е повторил закона“, като се позовава на решението на съда от юни да потвърди забраната за носене на хиджаб по време на футболни мачове. Според решението по-рано тази година „принципът на неутралност на обществените услуги се прилага за спортни федерации, които отговарят за обществени услуги.

Министерството каза, че „в съответствие“ с това решение „френските отбори са подчинени на принципа на неутралност на обществените услуги от момента, в който бъдат избрани до тази цел във всички национални и международни състезания“. „По този начин човек не може да носи забрадка (или друг аксесоар или облекло, демонстриращо религиозна принадлежност), когато представлява Франция в национално или международно спортно състезание“, се добавя в него.

Тя добави, че правилата, приложими към другите спортисти, ще бъдат определени от всяка международна федерация под надзора на Международния олимпийски комитет (МОК).

„Ще има разнородност между спортовете“, добави френският министър.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР