Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) при Департамента по

...
Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) при Департамента по
Коментари Харесай

Официално от OFAC: Пеевски е в „Магнитски“ по административни и политически причини

Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) при Департамента по финанси на Съединени американски щати за първи път публично удостовери, че включването на политика Делян Пеевски в санкционен лист по световния закон „ Магнитски “, има напълно административен и политически темперамент. Това излиза наяве от документ, показан от американското финансово министерство по делото, което юристите на Пеевски водят пред Окръжния съд на окръг Колумбия против включването на политика през юни 2021 година в „ Магнитски “. Това оповестява „ Труд “.

Въпреки, че на този стадий оставя в действие глобите против Пеевски, от OFAC удостоверяват тезата на българския политик, че включването му в листата по закона „ Магнитски “ се основава „ на клюки, клевети и спекулации, подбудени най-вече от политически съперници “.

От службата при финансовото министерство във Вашингтон са разгледали подробната информация, предоставена от американските юристи на Пеевски, съгласно която той е бил обект на инспекция от българската профилирана прокуратура, като същата приключва със заключението, че няма данни за осъществяването на каквито и да е незаконосъобразни или незаконни действия.

„ Определенията на OFAC в нито един миг не претендират, че са наказателни обвинявания, нито че се основават на същите наказателни процедури на българското законодателство “, написа в писмото на Департамента по финанси. В поддръжка на това мнение от Службата за надзор на задграничните активи се базират на прокурорското определение на българската спецпрокуратура, съгласно което „ законът „ Магнитски “ не е наказателно право и въведените с него наказания не са наказателни, а административни и политически по своя темперамент. “ Така на процедура американската страна публично признава, че против Пеевски няма доказателства от престъпен темперамент.

От документа се схваща още, че OFAC косвено признават, че при оповестяването на глобите през 2021 година, наподобява е позволена сериозна неточност с обвързването на политика от Движение за права и свободи с „ оказването на въздействие върху локалните избори “. При оповестяването на глобите през лятото на 2021 година от Департамента по финанси на Съединени американски щати твърдяха, че „ през септември 2019 година Пеевски е работил интензивно за оказването на негативно влияние върху политическия развой в България по време на локалните избори на 27 октомври 2019 година Пеевски се е договарял с политици да им обезпечи политическа поддръжка и позитивно медийно отразяване в подмяна на отбрана от наказателно следствие “. Към днешна дата американските управляващи към този момент прецизират, че визираните дейности не били „ употребявани като съображение за неговото изтъкване “ (в листата „ Магнитски “ – бел.ред.).

В умозаключение от OFAC удостоверяват, че българският политик може да претендира и отсега нататък за изваждането му от санкционния лист.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР