Службата за борба с прането на пари към Министерството на

...
Службата за борба с прането на пари към Министерството на
Коментари Харесай

Сърбия проверява журналисти и граждански сдружения за пране на пари

Службата за битка с прането на пари към Министерството на финансите на Сърбия стартира финансова инспекция на 20 публицисти и 37 неправителствени организации, заяви МИА. Банките са помолени да изпратят информация за всичките им транзакции през миналата година. В настояването се показва, че данните са нужни, с цел да се дефинира дали организациите и лицата от листата имат нещо общо с финансирането на тероризма или прането на пари.
Проверката обгръща две сдружения на публицистите, Европейското придвижване на Сърбия, Хелзинкския комитет, Центъра за евроатлантически проучвания, Белградския център за политика за сигурност и други неправителствени организации и политици, сред които Вук Йеремич и журналиста Слободан Георгиев.
Някои от организациите предизвестиха, че ще подхващат законови дейности и ще осведомят интернационалната общественост за тази инспекция.
Ръководителят на Делегацията на Европейска комисия в Сърбия Таня Файон предизвести, че всяко безпричинно следствие на тяхната работа ще се третира като опит за напън.
„ Повечето неправителствени организации и жители, които са подложени на инспекция от сръбското държавно управление за пране на пари, са сред главните покровители на провеждането на промени в унисон с Европейски Съюз и поддържат европейските полезности в Сърбия ”, написа тя в профила си в Twitter.

Most of the CSOs, media and individuals investigated for money laundering by the Serbian Government have been among the primary advocates for pro-EU reforms and supporters of #EU values in #Serbia. Any unjustified investigation into their work should be regarded as pressure. https://t.co/go9kg6odLz
— Tanja Fajon (@tfajon) July 28, 2020
Според Зоран Гаврилович от Бюрото за обществени проучвания (БИРОДИ), акцията на Службата за попречване прането на пари цели „ да се етикетира част от обществото, която е сериозно настроена към властта и която има потенциала да въздейства на обществените процеси в Сърбия ”.
Това удостоверява настояването на Обединената съпротива за съставяне на експертни групи, които да дадат информация за положението на демокрацията и върховенството на закона и на медиите в Сърбия, считат от партията на Драган Джилас.
Според Демократическата партия, това е опит да се дискредитират тези, които „ не зависят от милостта на държавното управление ” и чиято активност към момента не е сложена под надзор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР